Monitoring of Aflatoxins on Commercial Herbal Medicines

유통생약의 아플라톡신 모니터링

  • Park, Seung-Young (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Moon, Hyun-Ju (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Cho, Soo-Yeul (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Lee, Jun-Gu (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Lee, Hwa-Mi (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Song, Ji-Young (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Cho, Ok-Sun (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration) ;
  • Cho, Dae-Hyun (Hazard Substances Analysis Division, Gyeongin Regional Korea Food & Drug Administration)
  • 박승영 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 문현주 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 조수열 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 이준구 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 이화미 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 송지영 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 조옥선 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 조대현 (경인지방식품의약품안전청 유해물질분석과)
  • Received : 2010.10.29
  • Accepted : 2011.10.05
  • Published : 2011.12.31

Abstract

This study was performed to investigate contamination levels of aflatoxins, the secondary metabolites produced by fungi Aspergillus flavus and A. parasiticus, in herbal medicine. Herbs is susceptible to these fungi infections through its growth harvest, transport and storage. This study determine the aflatoxin $B_1$, $B_2$, $G_1$ and $G_2$ levels by HPLC-florescence detector coupled with photochemical enhancement in 558 samples herbal medicine distributed in Korea and China. Also, We checked a transfer ratio of aflatoxins from raw herbal medicines to herbal medicine extract. Hot water extraction of herbal medicines was prepared by air pressure and high pressure condition. The analytical method for aflatoxins was validated in this method. In results recoveries of the analytical method were ranged from 67.4% to 96.2% and, limits of detection and quantitation for aflatoxins were $0.015{\sim}0.138\;{\mu}g/kg$ and $0.046{\sim}0.418\;{\mu}g/kg$, respectively. According to the results of monitoring on aflatoxins in herbal medicine, aflatoxins 1.7 ug/kg $B_1$ and 0.9 ug/kg $G_1$ were detected in only one sample of Strychni Ignatii Semen, and 0.8 ug/kg $G_1$ in Strychni Semen. About 13.6~51.3% of aflatoxins were transferred to hot water extract. Although the detected levels are under the permitted levels for aflatoxins in herbal medicine, these amounts should be considered in regard to overall daily exposure to mycotoxins.

아플라톡신은 Aspergillus flavus와 A. parasiticus.에 의해 생성되는 독소대사산물로 강력한 발암성물질로서 땅콩, 옥수수, 쌀, 보리 등 탄수화물이 주성분인 곡류가 그 기질로 알려져 있으며 생약에서도 검출된 보고가 있다. 본 연구는 아플라톡신($B_1$, $B_2$, $G_1$, $G_2$) 모니터링을 통해 생약의 곰팡이 독소 허용 기준 마련을 위한 기초 자료로 활용하고자 한다. 모니터링을 위해 국내(5개 지역)와 중국(2개 지역)에서 유통 중인 생약 50품목의 558시료를 수거하였다. 수거한 시료는 관능검사를 거쳐 적합한 시료를 선정하여 실험에 사용하였다. 아플라톡신 분석은 시료를 70% 메탄올로 추출하여 면역친화성 칼럼으로 정제한 후, 칼럼 후 유도체화 장치(PHRED)가 장착된 HPLC-FLD로 분석하였다. 아플라톡신 분석을 위해 시험법을 검증하였다. 그 결과 검출한계와 정량한계는 각각 $0.0l5{\sim}0.138\;{\mu}g/kg$, $0.046{\sim}0.418\;{\mu}g/kg$였으며 회수율은 67.4~96.2%로 나타났다. 검증된 시험법으로 국내와 중국에서 유통 중인 생약을 대상으로 모니터링한 결과, 생약 2건(보두, 호미카)에서 아플라톡신($B_1$, $G_1$)이 검출되었다. 보두에서는 아플라톡신 $B_1$이 1.7 ${\mu}g/kg$, $G_1$이 0.9 ${\mu}g/kg$이 검출되었고, 호미카에서는 $G_1$이 0.8 ${\mu}g/kg$ 검출되었다. 또한 생약의 주복용 형태인 탕액으로 조제 하였을 때, 아플라톡신의 이행정도를 알아보고자 생약에 아플라톡신을 오염시키고 무 압력과 압력 조건에서 열수 추출 하였다. 탕액 조제시 아플라톡신의 이행률은 무압력 조건에서 13.6~51.3%였다.

Keywords

References

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