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Property Change of Solution by Pulsed Electric Field Treatment

펄스 전기장 처리에 의한 수용액의 물성 변화

  • 최승필 (강릉원주대학교 공과대학 토목공학과) ;
  • 김찬수 (삼성물산(주) 토목부문) ;
  • 김종오 (강릉원주대학교 공과대학 토목공학과)
  • Received : 2011.06.28
  • Accepted : 2011.08.18
  • Published : 2011.09.01

Abstract

The objective of this study is to investigate the change of physicochemical properties of humic acid, surfactants and water by pulsed electric field treatment. Critical micelle concentration(CMC) of surfactants and physicochemical properties of water were determined by the conductivity measurement, FT-IR and NMR, respectively. In electric field processing, structural changes of C-N complex and C=O were founded by FT-IR analysis. The increase of Hertz wave was in the range of 2.3 to 9.9 Hz in NMR analysis. CMC of cation and anion surfactant decreased to 1.3% and 9.2%, respectively, while the value of UV-vis increased. UV-vis of humic acid decreased by pulsed electric field. Therefore, application of pulsed electric field systeme was directly indicated to influence the physicochemical properties of water and organic compounds.

본 연구에서는 펄스 전기장 처리장치를 이용하여 물, 계면활성제 그리고 휴믹산의 물리화학적 변화 특성을 검토하였다. 펄스 전기장 처리에 따른 물의 구조적 특성변화를 검토한 결과, FT-IR 분석에서 C-N 복합구조와 C=O 구조에서 변화가 일어나는 것으로 나타났으며, NMR 분석에서는 물분자의 운동속도 증가폭이 최소 2.3 Hz에서 9.9 Hz로 나타났다. 각각의 계면활성제를 펄스 전기장 처리 한 결과, 양이온 계면활성제와 음이온 계면활성제의 CMC는 각각 1.3%와 9.2% 낮아지는 것으로 나타났고, UV-vis 값은 증가하는 것으로 나타났다. 그러나 휴믹산은 펄스 전기장 처리를 할 경우 UV-vis 값이 감소하는 것으로 나타났다. 펄스 전기장 처리는 물과 유기화합물의 구조적 특성변화에 직접적인 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다.

Keywords

References

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