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The Study of Performance Improvement Expectation for Purchasing by Adopting E-Procurement System

호텔 전자조달시스템의 도입이 구매성과기대에 미치는 연구

  • Received : 2010.07.19
  • Accepted : 2010.10.26
  • Published : 2010.10.28

Abstract

The objective of this study is to show how much it could impact improvement expectation by adopting E-procurement system. Based on literature review, the following hypotheses were proposed: H1; The level of perception for adopting E-procurement system will be different by hotel's grade, the number of hotel rooms, types of Management, the number of employees. H2; Perception for adopting E-procurement system will influence improvement expectation of food material purchasing, beverage material purchasing, Room guest supplies & cleaning supplies, general material purchasing. H2-1, H2-2, H2-3, H2-4; Perception for adopting E-procurement system will differently influence improvement expectation of food material purchasing, beverage material purchasing, Room guest supplies & cleaning supplies, general material purchasing by job level and job performance. As a result, perception for adopting E-procurement system is in proportion to improvement expectation of purchasing and hypotheses related with job level and job performance which are moderating variables were accepted partially.

본 연구의 목적은 전자구매시스템의 도입을 통해 구매성과기대에 미치는 영향을 파악하고자 하는 것이다. 선행연구의 고찰을 통해 다음의 가설이 설정되었다. H1 : 근무호텔의 특성(호텔등급, 객실 수, 경영형태, 직원 수)에 따라 전자구매시스템도입에 대한 필요성지각에는 차이가 있을 것이다; H2 : 전자구매 시스템 도입에 대한 필요성 지각은 식자재, 음자재, 객실소모성 및 청소용품, 시설 관련 일반자재 구매에 대한 성과 기대에 유의한 영향을 미칠 것이다; H2-1, H2-1, H2-3, H2-4 : 전자구매 시스템 도입에 대한 필요성 지각이 식자재, 음자재, 객실소모성 및 청소용품, 시설 관련 일반자재 구매성과기대에 미치는 영향에 있어서 직급과 직무는 조절변수역할을 할 것이다. 결과적으로 전자구매시스템도입에 대한 필요성 지각은 구매기대성과에 비례하는 것으로 나타났으며, 직급과 직무의 조절변수역할에 대한 검증은 부분채택 되었다.

Keywords

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