한국가정과교육학회지 (Journal of Korean Home Economics Education Association)
- 제22권2호
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- Pages.101-113
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- 2010
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- 1225-1488(pISSN)
유전자변형식품 선택의 실천적문제중심 교수.학습 과정안 개발 및 적용 - 고등학교 식생활 영역 -
The Development and Application of Practical Problem-based Lesson Plan on Consumer Choice of Genetically Modified Food - Focused on the 'Dietary Life' in High School Home Economics -
- Kang, Kyung-Hwa (Sunae High School) ;
- Kim, Young-Nam (Dept. Home Economics Education, Korea National University of Education)
- 투고 : 2010.04.20
- 심사 : 2010.06.17
- 발행 : 2010.06.30
초록
본 연구는 고등학교 1학년 기술 가정 교과의 가정생활문화 변화 단원의 식생활의 변화 중 유전자변형식품의 선택을 학습 주제로 선정하여 실천적문제중심의 가정과 수업을 위한 교수 학습 과정안을 개발하고 평가하였다. ADDIE 교수설계 모형을 적용하였으며, 분석 단계에서 교육 내용에 대한 요구도를 파악하여 학습 목표와 내용을 추출하였다. 설계 및 개발 단계에서는 실천적문제 중심으로 학습 내용을 재구성하고, 수업에 활용할 수 있는 학습자료(학생용 학습 활동지 17종, 학생용 읽기자료 17종, 교사용 읽기자료 3종)를 개발하였다. 1, 2, 3차시는 유전자변형식품에 대한 올바른 정보제공 및 문제해결방안, 4차시는 안전한 식품선택을 위한 소비자로서의 권리 이행과 실천의 학습내용으로 설계하였다. 실행 단계에서는 경기도 분당시 소재의 S고등학교 6개 학급 학생을 대상으로 수업을 실시하였다. 그리고 평가 단계에서는 유전자변형식품에 대한 인식 변화와 학습방법에 대한 학습자 반응을 조사하였다. 그 결과 수업적용 후 유전자변형식품에 대한 관심도가 높아졌으며, 이는 식품구매에 대한 의식의 변화로 이어져 내가 먹는 식품이 유전자변형식품인지의 여부를 확인하겠다는 학생 비율이 증가하여 수업을 통해 학생들의 태도와 마음가짐이 능동적으로 변화되었음을 알 수 있었다. 그리고 학습방법 및 자료에 대하여 만족도가 높게 나타났다. 따라서 실천적문제중심 수업 방식이 가정과 교과의 성격에 부합되는 적절한 교수 학습 방법이라는 결론을 내릴 수 있었다.
The purpose of this study is to develop and evaluate the practical problem-based lesson plan for high school home economics class focusing on consumer choice of genetically modified(GM) food. The ADDIE instructional design model was applied. The first analysis step, practical problems were chosen based on the previous studies and the educational goal suggested in the 2007 revised curriculum. The next design and development steps, 4 hours of lesson plans were developed by reconstitution a chapter of Food Safety. Additional learning materials(17 student activity papers, 17 student reading materials, 3 teacher reading materials) were also developed. The implementation step, the lesson plans developed were applied to the S high school students in Bundang, Geyonggi-do. The last evaluation step, the perception change about GM food and the adequacy of teaching method were evaluated. As results, the studens' attitudes and minds towards the GM food were changed. The level of concern on GM food increased, and the ratio of students who would check whether GM food or not was increased. Also students showed high level of satisfaction on teaching method and materials.
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