Monitoring of Restaurant Beef Labeling System

음식점 식육 원산지 표시 모니터링

  • Hong, Jin (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Leem, Dong-Gil (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Kim, Mi-Gyeong (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Park, Kyoung-Sik (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Yoon, Tae-Hyung (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • No, Ki-Mi (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration) ;
  • Jeong, Ja-Young (Nutrition and Functional Food Research Team, National Institute of Food & Drug Safety Evaluation, Korea Food & Drug Administration)
  • 홍진 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 임동길 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 김미경 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 박경식 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 윤태형 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 노기미 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀) ;
  • 정자영 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부 영양기능연구팀)
  • Received : 2010.04.07
  • Accepted : 2010.05.31
  • Published : 2010.06.30

Abstract

The compulsory beef labelling system has launched from January 1st 2007 by the amended Food Hygiene Law, we were checked the actual conditions of beef origin with a nationwide scale by the Hanwoo differentiation specific test method which was developed by Korea FDA using 90 SNP biomarkers. The test method is useful tool to differentiate the beef origin carrying out the mission of KFDA's annual food safety management guidance. Also we have technically transferred the Hanwoo differentiation specific test method to other institutes as well regional KFDA and established the training program as a regular course in Korea Human Resource Development Institute for Health and Welfare. The beef used in this study were collected according to the 2009 Food safety guidance in roast beef restaurants where business site area greater than 100 $m^2$. Total 216 samples were consisted of 48 samples of the Seoul area and 168 of the region. The monitoring result from restaurants in all the region of Korea showed that 3 of 216 Hanwoo-labelled beefs were found out as a non-Hanwoo (1.3%). This results are gradually deceasing trend compared with 34.0% in 2005, 30.1% in 2006, 3.2% in 2007 and 5.14% in 2008. From these data, the Hanwoo differentiation specific test method on the settlement of the compulsory beef labelling system has an important role. As a outcome of this project, we might be considered the early settlement of the compulsory beef labelling system, technically transferred to other institutes and the establishment of regular training program of the test method.

식품위생법개정에 의한 음식점 식육 원산지 표시제가 시행됨에 따라 표시제도의 정착을 위해 마련한 과학적 한우판별 시험법을 이용하여 소고기 원산지 표시제에 대한 실패를 전국적 규모로 점검하였다. 본 연구에 사용한 한우판별시험법은 앞선 사업에서 검증된 90개의 한우판별용 SNP 바이오마커를 이용한 시험방법으로 소고기원산지표시제의 제도정착에 큰 기여를 하고 있다. 2009년도 식품안전관리지침에 계획도니 음식점 소고기 원산지 표시제 시행 대상 음식점으로는 구이용 쇠고기 판매 음식점으로서 영업장 면접이 $100m^2$이상인 곳 가운데 서울지역 48개 시료 및 지방 168개 시료 등 총 216건에 대하여 원산지 표시실태 모니터링 검사를 실시하였으며, 그 결과 총 검체의 1.3% (3건/216건)가 허위표시임이 파악되었다. 이는 2008년도의 모니터링 검사를 통하여 확인한 허위표시 비율인 5.14%에 비해 감소한 결과로 "음식점식육원산지표시제"가 점차 정착되고 있는 것으로 판단된다. 또한, 한우판별시험법이 마련되기 전 실시했던 음식점 소고기 원산지 표시에 대한 모니터링 실시결과 2005년 34.0%, 2006년 30.1%으로 나타난 반면 한우판별시험법이 확립된 후 모니터링 결과는 2007년도 3.2%, 2008년도 5.14%으로 나타나 한우판별시헙법의 확립이 음식점 소고기 원산지 표시제에 큰 기여를 하고 있음을 증명해 주고 있다.

Keywords

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