Quality Characteristics of Brown Rice Dasik Prepared with Pollen Powder

화분 분말을 첨가한 현미다식의 품질 특성

  • Received : 2010.04.17
  • Accepted : 2010.06.07
  • Published : 2010.06.30

Abstract

To enhance the quality of traditional Dasik, pollen Dasik containing brown rice flour fortified with 5, 10, 15 and 20% pollen powder were prepared, and their physicochemical properties were evaluated. Pollen Dasik possessed higher amount of mineral such as K and Ca than brown rice Dasik. The L value of pollen Dasik decreased with increasing pollen powder compared to brown rice Dasik, while the b value of pollen Dasik was increased with increasing pollen powder compared to brown rice Dasik(p<0.05). Hardness of pollen Dasik decreased with increasing amounts of pollen compared to the brown rice Dasik(p<0.05). Sensory evaluation on pollen Dasik preparewd with over 10% pollen showed the highest sensery evaluation value in overall preference.

다식의 기능성을 향상시켜 다식을 세계화시킬 목적으로 본 연구팀의 선행 연구로 제조된 모시대 첨가 현미다식[한국식품영양과학회 2009년 5월호]에 기능성과 영양성을 향상시키기 위해 단백질과 다량무기질 함량이 높은 화분 분말을 첨가하여 품질 특성을 개선하고자 연구한 결과의 요약은 다음과 같다. 화분의 일반성분은 수분 12.7%, 조회분 2.20%, 조단백질 16.20%, 조지방 1.84%, 칼륨 506.60 mg/100 g, 칼슘 158.60 mg/100 g으로 주재료인 현미에 비해 단백질과 칼륨, 칼슘의 함량이 월등함을 알 수 있었다. 화분 분말을 현미의 0, 5, 10, 15 및 20% 수준으로 배합하여 제조한 현미다식의 일반성분 측정 결과, 수분함량과 지방함량은 유의차가 없었으며, 단백질 및 칼륨, 칼슘함량은 화분분말 함량이 증가할수록 유의적으로 증가하였다. 화분 분말의 첨가량이 증가할수록 밝기를 나타내는 명도(L값)는 유의적으로 감소하였으며(p<0.001), 적색도를 나타내는 a값도 화분 분말의 첨가량이 많아질수록 낮아지는 경향을 나타냈다. 황색도를 나타내는 b값은 화분 분말 첨가비가 증가할수록 유의적으로 증가하는 것으로 나타났다(p<0.001). 물성 측정 결과, 경도(hardness)는 화분 분말 첨가 비율이 높아질수록 유의적으로 낮게 나타났다. 관능평가 결과, 색(color), 향(flavor) 및 맛(taste)은 모두 10% 수준에서 가장 좋은 평가가 나타났고, 그 외의 비율인 15 및 20% 첨가 시에는 대조군에 비해 오히려 낮은 평가가 나타났다. 전반적인 기호도(overall-quality)에 있어서도 유의적으로 화분 분말을 현미의 10% 비율로 첨가하였을 때 가장 높게 평가되어 기능성 현미다식 제조 시 화분 분말을 현미의 10% 첨가하는 것이 바람직할 것으로 판단된다.

Keywords

References

  1. 김동신, 박상교, 고상인. 1997. 발효화분식품 개발에 관한 연구. 농림부 최종연구보고서. 경북대학교
  2. 김명순, 박은경, 박종숙, 양영숙, 오경옥, 이말순, 이미자, 임경려, 임영희, 전정원, 정외숙, 조후종, 홍순조, 이춘자. 2007. 떡과 전통과자. pp. 104-111, 교문사
  3. Choi BJ, Park HS. 2008. Utilization of pollen grains for the expression of epidermal growth factor. Korean J Biotechnol Bioeng 23:460-462
  4. Haydak MH. 1970 Honey bee nutrition. Ann Rev Ent 15:143-156 https://doi.org/10.1146/annurev.en.15.010170.001043
  5. Im JN. 1986. Analysis of food mineral contents. Food & Nutr Rural Devel Admin 17:42-46
  6. Jung HA, Kim SH, Lee MA. 2009. Storage quality characteristics of cookies prepared with pine needle powder. Korean J Food Preserv 16:506-511
  7. Kim AJ, Han MR, Joung KH, Kang SJ. 2009b. Quality characteristics of brown rice Dasik addition of white, red and black ginseng powder. Korean J Food Nutr 22:63-68
  8. Kim AJ, Han MR, Kim MH, Tae KH, Lee SJ. 2009a. Immune activity of Mosidae and quality characteristics of brown rice Dasik using Mosidae powder. J Korean Soc Food Sci Nutr 38:548-554 https://doi.org/10.3746/jkfn.2009.38.5.548
  9. Kim CS. 2000. Pollen. Forest & Culture 9:40-43
  10. Kim HJ, Chun HS, Kim HY L. 2004. Effects of corn syrup with different dextrose equivalent on quality attributes of black sesame Dasik, a Korean traditional snack. J Korean Soc Food Sci Nutr 33:1414-1417 https://doi.org/10.3746/jkfn.2004.33.8.1414
  11. Kim SJ, Youn KS, Park HS. 2005. Antioxidative effect of pine, oak, and lily pollen extracts. Korean J Food Sci Technol 37:833-837
  12. Kwon CS, Cho SY, Park JM, Huh K. 1989. Nutritional biochemical study on the pollen load-effect of azalea(Rhododendron mucronulatum) pollen on the hepatic microsmal aniline hydroxylase activity. J Korean Soc Food Nutr 18:93-100
  13. Lee BC, Joung YM, Hwang SY, Lee JH, Oh MJ. 2009. Effect of cattail pollen powder on the rheology of dough and processing adaptability of white pan bread. Korean J Food Preserv 16:525-533
  14. Lee BY, Choi HD, Hwang JB. 1997. Components analysis of Korean pollens and pollen extracts. Korean J Food Sci Technol 5:869-875
  15. Lee MY, Kim HO. 2008. The quality properties of Hongsam dasik with added red ginseng powder. Korean J Food Nutr 21:283-287
  16. Lew YS. 1988. A riview on the efficacy of natural pollen described in an orient medical handbook "Don-Eui-Pogam". Korean J Apiculture 3:26-47