초록
수확직후의 멜론에 1-MCP를 500, 1,000, 그리고 1,500 ppb의 농도로 각각 처리한 후 $10^{\circ}C$ 저장고에 저장하면서 20일 동안 품질 변화를 측정하였다. 멜론의 중량감모율은 처리농도 간에 차이는 거의 없었으나 무처리구에 비해 1-MCP 처리구가 낮은 값을 보였다. 경도는 1-MCP 처리구가 무처리구에 비해 높은 값을 유지하였으며 1,000 ppb 처리농도가 가장 효과적인 것으로 나타났다. 색 변화에서 밝기를 나타내는 L값은 무처리구의 경우 저장 4일 이후부터 감소하는 경향을 보였으나 1-MCP 500 ppb 처리구와 1,000 ppb 처리구에서는 일정하게 유지되는 경향을 나타내었다. 황색도를 나타내는 b값은 모든 시료에서 저장기간이 지날수록 일정시기에 증가된 후 다시 감소하는 경향을 보였다. 호흡속도는 1-MCP 처리구가 무처리구에 비해 비교적 적은 호흡량을 나타내었으며 1,000 ppb 처리구에서 가장 적은 호흡량을 보였다. 관능검사결과 조직감 항목에서는 1,000 ppb 처리구의 멜론이 500, 1,500 ppb 처리구보다 지수도 높았고 선도도 오래 유지되었다. 따라서 1-MCP 1,000 ppb가 가장 효과적인 처리농도로 여겨진다.
Changes in the quality characteristics of muskmelon were analyzed by treating samples with 500, 1,000, and 1,500 ppb 1-MCP every 4 days and then storing the samples at $10^{\circ}C$. The weight losses of the MCP treated samples were lower than those of the control, while there were no differences in the concentrations among treatments. The firmness was maintained at a higher value in 1-MCP treated samples than the control during the storage period and showed the highest value in the 1,000 ppb treatment. The L-values (brightness of samples) in the 500 and 1,000 ppb treatments were kept constant during the storage period, while that of the control showed a decreasing trend after four days of storage. The bvalues and yellowness, were decreased after showing an increasing trend in both treatments and the control as the storage period passed. The respiration rates of 1-MCP treated samples were lower than the control, with the lowest value being observed in the 1,000 ppb treatment. The texture observed upon sensory evaluation was higher and freshness was maintained longer in the 1,000 ppb treatment. Therefore, 1,000 ppb 1-MCP was considered to be the most effective concentration for treatment of muskmelon.