초록
본 연구의 목적은 3시간 오존산화 처리식용유와 pMDI를 혼합하여 고온과 중온에서의 접착제를 제조하였고, 이를 상태 인장전단 접착강도 시험을 통하여 식용유의 목재 접착제 응용 가능성을 확인하였다. 고온조건에서 3시간 오존산화 식용유의 상태 접착강도 시험 결과, 오존산화 식용유 : pMDI 비율이 1 : 0.5일 때 4.74 kgf/$cm^2$, 1 : 0.75일 때 7.14 kgf/$cm^2$, 1 : 1일 때 9.29 kgf/$cm^2$, 1 : 2일 때 16.53 kgf/$cm^2$, 1 : 3일 때 17.42 kgf/$cm^2$, 1 : 4일 때 16.75 kgf/$cm^2$를 나타냈다. 따라서 3시간 오존산화 식용유 : pMDI 비율이 1 : 2∼1 : 3일 때 가장 높은 접착력을 보임을 알 수 있어, 두 물질의 적정 당량비가 이 비율에서 형성됨을 알 수 있었다. 중온조건에서 3시간 처리한 식용유의 상태 접착강도 시험 결과, 식용유 : pMDI 비율이 1 : 0.5일 때 3.16 kgf/$cm^2$, 1 : 0.75일 때 6.13 kgf/$cm^2$, 1 : 1일 때 8.18 kgf/$cm^2$ 1 : 2일 때 11.82 kgf/$cm^2$이 나타났다. 즉, 고온, 중온에서의 오존산화 처리한 식용유:pMDI 혼합비율이 1 : 2~1 : 3 부근에서 높은 접착력을 보였고, 목재접착제로서 고온에서 접착 할 경우 합판에서의 이용 가능성이 높을 것으로 판단된다.
This study was to investigate the dry bond strengths of the plywoods manufactured with 3 hours ozonized soybean oil (SBO)/polymeric methylene diphenyl diisocyanate (pMDI) adhesive at mid and high curing temperature. In results of the dry bonding strengths of the 3 hrs-ozonized SBO mixed with pMDI at high curing temperature were respectively the strengths of weight ratio of 3hrs-ozonized SBO : pMDI, 1 : 0.5, 4.74 kgf/$cm^2$, 1 : 0.75, 7.14 kgf/$cm^2$ 1 : 1, 9.29 kgf/$cm^2$, 1 : 2, 16.53 kgf/$cm^2$, 1 : 3, 17.42 kgf/$cm^2$, and 1 : 4, 16.75 kgf/$cm^2$. Therefore, it was found that the equivalent ratio was formed approximately between 3 hrs-ozonized SBO : pMDI 1 : 2 and 1 : 3. The dry bonding strengths of the 3hrs-ozonized SBO mixed with pMDI at medium curing temperature were respectively the strengths of weight ratio of 3 hrs-ozonized SBO : pMDI, 1 : 0.5, 3.16 kgf/$cm^2$, 1 : 0.75, 6.13 kgf/$cm^2$ 1 : 1, 8.18 kgf/$cm^2$, 1 : 2, 11.82 kgf/$cm^2$. In this experiment the higher bonding strength at high curing temperature was shown approximately between 3 hrs-ozonized SBO : pMDI 1 : 2 and 1 : 3. If this wood adhesive is used at high curing temperature, it is possibile to bond the plywoods.