Abstract
We investigated the functional characteristics of commercial wood charcoal in Korea and their application as functional raw materials. The areas of analysis were anatomical features, elementary composition, mineral composition, caloric values, anion and far-infrared ray emission, and moisture absorption capacity. Based on the analyses as above mentioned, it is considered that charcoal can be evaluated as functional raw material. In commercial wood charcoal in Korea, there were highly varied depending on manufacturing methods as black charcoal, white charcoal and mechanical charcoal and manufactures for elementary composition, mineral composition, anion emission, far infrared ray emission. Especially, black charcoal showed lower moisture absorption capacity than white charcoal and mechanical charcoal. For charcoal as functional raw material, selective usage are needed based on the analyses of anatomical features, elementary composition, mineral composition, caloric values, anion and far-infrared ray emission, and moisture absorption capacity. Specific charcoal making methods for improving specific functionality, required as functional raw material, are necessary in further research.
국내 시판용 전통 목탄의 과학적인 성질 규명과 주요 기능성 분석과 이용 방안에 대한 분석을 실시하였다. 국내에서 구입 가능한 시판용 목탄의 범위 내에서 해부학적 특성, 원소 조성, 무기성분 조성, 발열량, 음이온 및 원적외선 방사량, 조습성 등의 분석을 통하여 기능성 재료로 이용 가능성에 대하여 판단하고자 하였다. 원소조성, 무기물 조성, 음이온 및 원적외선 방사량은 목탄 제조 방법과 제조회사에 따라서 큰 변이를 보였다. 특히 조습성은 흑탄의 경우 백탄이나 기계숯 보다 열등한 성능을 나타내었다. 전통숯을 기능성 재료로 사용하기 위해서는 해부학적 특성, 원소 조성, 무기물 조성, 발열량, 음이온 및 원적외선 방사량, 조습성을 분석하여 선택적 이용이 필요 할 것으로 생각한다. 또한 차후 원하는 기능에 맞는 목탄 제조 방법 기술의 개발이 필요할 것으로 생각한다.