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고로쇠나무 수액의 출수에 미치는 영향 인자 분석 : (II) 함양 지역

Factors Affecting Acer mono Sap Exudation : (II) Hamyang Region in Korea

  • 최원실 (국립산림과학원 녹색산업연구과) ;
  • 박미진 (국립산림과학원 녹색산업연구과) ;
  • 김호용 (서울대학교 산림과학부 환경재료과학) ;
  • 최인규 (서울대학교 산림과학부 환경재료과학) ;
  • 이학주 (국립산림과학원 녹색산업연구과) ;
  • 강하영 (국립산림과학원 녹색산업연구과)
  • Choi, Won-Sil (Division of Green Business Management, Department of Forest Resources Utilization, Korean Forest Research Institute) ;
  • Park, Mi-Jin (Division of Green Business Management, Department of Forest Resources Utilization, Korean Forest Research Institute) ;
  • Kim, Ho-Yong (Department of Forest Sciences, College of Agriculture & Life Sciences, Seoul National University) ;
  • Choi, In-Gyu (Department of Forest Sciences, College of Agriculture & Life Sciences, Seoul National University) ;
  • Lee, Hak-Ju (Division of Green Business Management, Department of Forest Resources Utilization, Korean Forest Research Institute) ;
  • Kang, Ha-Young (Division of Green Business Management, Department of Forest Resources Utilization, Korean Forest Research Institute)
  • 투고 : 2010.06.07
  • 심사 : 2010.06.11
  • 발행 : 2010.07.25

초록

본 연구는 경상남도 함양군 지리산의 고로쇠나무 수액의 출수와 영향 인자들을 분석하여 최적의 출수 조건을 얻는데 기여하고자, 출수량과 시험지의 기온 및 상대습도, 흉고직경 그리고 수액내 당 함량 사이의 상관성을 분석하였다. 고로쇠나무의 흉고직경에 비례하는 출수량과의 상관성은 출수량이 많은 날에 높았고 출수 일수와 시기는 공시목 사이에 큰 차이점이 없었다. 출수량이 높았던 날들의 기온은 일평균기온 $1.2{\pm}1.6^{\circ}C$, 일최저기온 $-4.3{\pm}1.5^{\circ}C$ 그리고 일최고기온 $11.8{\pm}1.9^{\circ}C$로 나타났다. 수액 출수는 기온이 영하의 온도를 지속하거나 영상의 온도를 지속할 경우에는 관찰되지 아니하였다. 기온과 출수량과의 상관 분석에서 일최고기온과 일평균기온이 유의적(p < 0.05)으로 관련성이 있는 것으로 나타났다. 수액의 출수 기간 동안 자당의 농도는 일정 수준을 유지 하였으나 출수가 종료되는 시점에서 급격하게 감소하였다.

This study was carried out to investigate the optimum condition for sap exudation of Acer mono Max. tree in a site of Mt. Jiri, Hamyang-gun, Korea. Amount of sap exudation, air temperature, relative air humidity, tree diameter at breast height (DBH) and sugar content in sap were monitored during the early springtime, and correlation analysis of several factors was carried out to explain tree-to-tree and date-to-date variations in sap exudation. The correlation, linearlyassociated between DBH and sap amount, was strengthened as daily amount of sap increased, but there was no significant tree-to-tree variation in time and period for sap exudation. When amount of sap exudation was above 10 liter/day, the mean air-temperature was averaged at $1.2{\pm}1.6^{\circ}C$, the minimum at $-4.3{\pm}1.5^{\circ}C$ and the maximum at $11.8{\pm}1.9^{\circ}C$. The maximum air temperature and mean air temperature were significant (p < 0.05) factors for amount of sap in correlation analysis to explain date-to-date variation in sap exudation. Sucrose content in sap was in the range of 1.5 and 1.7% during exudation days, but sharply reduced to 0.6% level at the end of exudation period.

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참고문헌

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피인용 문헌

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