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Development of Functional Beverage (SanYa) from Fermented Medical Plants and Evaluation of Its Physiological Activities

산야초를 이용한 기능성 발효음료개발 및 생리활성 연구

  • 조은경 (신라대학교 의생명과학대학 바이오식품소재학과) ;
  • 송효주 (신라대학교 의생명과학대학 식품영양학과) ;
  • 조혜은 (신라대학교 의생명과학대학 식품영양학과) ;
  • 최인순 (신라대학교 의생명과학대학 생물과학과) ;
  • 최영주 (신라대학교 의생명과학대학 식품영양학과)
  • Published : 2010.01.30

Abstract

This study was investigated to analyze the contents of flavonoid compounds and the effects of fermentation on the physiological activities of medical plants, also known as SanYa (SY). Antioxidative activity of the fermented SanYa (FSY) was measured by using DPPH radical scavenging and SOD-like activity. DPPH radical scavenging and SOD-like activity of FSY were 94.3% and 45.0%, respectively. Nitric oxide (NO) synthesis was increased 11 times through the addition of FSY. However, NO production of the macrophages RAW264.7 cells stimulated with lipopolysaccharide (LPS) was reduced to 56% through the addition of FSY. FSY showed fibrinolytic activity and indicated about 69.8% and 73.7% of xanthine oxidase and angiotensin converting enzyme inhibitory activities, respectively. These results suggested that FSY plays a significant role in fibrinolytic activity and have strong xanthine oxidase and angiotensin converting enzyme inhibitory activities.

지금까지의 연구에 의하면 산야 발효액에 대한 보고가 미비하므로 본 연구에서는 산야의 기능성에 관한 연구를 위하여 산야 발효액으로 여러 가지 생리활성과 면역활성에 대하여 분석하였다. 우선, 산야의 항산화 활성을 측정하기 위하여 DPPH 활성과 플라보노이드 함량을 측정하였다. 그 결과 DPPH법을 통해 측정한 산야 발효액의 항산화력은 94.3%의 radical 소거능을 나타내었다. BHA와 비교 했을 때 유사한 항산화력이 측정되었는데, 이것은 항산화 활성이 높은 것으로 산야의 항산화력에 관한 높은 이용가치를 의미한다. 산야 발효액의 총 플라보이드 함량은 4.646 mg/g으로 높았으며, 이는 높은 항산화능과 연관성이 있는 것으로 나타났다. 산야 발효액과 면역활성과의 연관성은 NO 합성률과 LPS에 의해 유도되는 NO 합성 저해률 분석으로 조사되었다. 그 결과, 산야 발효액은 무려 11배의 높은 NO 합성율을 보였다. 또한 LPS에 의해 유도된 NO 합성 저해율은 56%로 나타나 산야의 높은 면역효과를 증명하고 있다. 혈전분해능에 대한 산야 발효액의 분석 결과는 혈전용해제로 알려져 있는 plasmin보다 높은 활성을 보이고 있다. SOD 유사활성은 42.2%로 비교적 높은 SOD 유사활성을 나타내었고, xanthine oxidase 저해활성은 75.6%로 높게 나타났다. 항고혈압 측정실험에서는 73.5%의 저해율을 나타내어 ACE 저해 활성이 뛰어난 것으로 나타났다. 이상의 결과는 산야의 우수한 생리활성을 증명하고 있고, 항산화력, 면역활성 및 항고혈압 효과가 높은 것으로 나타나 기능성 음료의 소재로서 그 활용도가 높을 것으로 판단된다.

Keywords

Cited by

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  5. Quality Characteristics of Fermented Wild Grass Juice vol.43, pp.11, 2014, https://doi.org/10.3746/jkfn.2014.43.11.1731
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  7. Antioxidant and Anti-inflammatory Activities of Functional Plant Materials vol.23, pp.7, 2013, https://doi.org/10.5352/JLS.2013.23.7.869