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The Effect of Prunus Mume Supplementation on Energy Substrate Levels and Fatigue Induction Factors

매실 추출물 섭취가 에너지기질 및 피로물질 변화에 미치는 영향

  • Paik, Il-Young (Department of Physical Education, Yonsei University) ;
  • Chang, Woe-Ryong (Department of Physical Education, Yonsei University) ;
  • Kwak, Yi-Sub (Department of Physical Education, Dong-Eui University) ;
  • Cho, Su-Youn (Department of Physical Education, Yonsei University) ;
  • Jin, Hwa-Eun (Department of Physical Education, Yonsei University)
  • 백일영 (연세대학교 체육교육학과) ;
  • 장외룡 (연세대학교 체육교육학과) ;
  • 곽이섭 (동의대학교 체육학과) ;
  • 조수연 (연세대학교 체육교육학과) ;
  • 진하은 (연세대학교 체육교육학과)
  • Published : 2010.01.30

Abstract

The purpose of this study is to examine the effect of Prunus mume supplementation on changes of energy substrate (glucose, FFA) and fatigue factors (lactate, ammonia, phosphorous) in the performance of exercise. The subjects of this study were 15 male university students. The exercise test was performed for 30 minutes at 75% $VO_2max$ on the treadmill and conducted both before and after administering Prunus mume for 6 weeks. Through Prunus mume supplementation, the accumulation of such fatigue factors as lactate, ammonia, and phosphorous along with concentration of glucuse decreased, but the concentration of FFA increased. From the study, it can be seen that Prunus mume plays a positive role for the use of energy substrates and accumulated fatigue factors.

이상의 연구결과를 종합해볼 때, 매실투여로 인해 젖산, 암모니아, 무기인산과 같은 피로물질의 축적은 감소되고, 혈중 글루코스 수치는 감소한 반면 유리지방산 농도는 증가했다. 피로는 일반적으로 피로물질의 축적과 에너지기질의 고갈로 인해 발생한다. 매실에 포함되어 있는 citric acid는 피로회복의 역할로 가장 널리 알려져 있으며, 본 연구를 통해 매실 섭취가 운동이 진행됨에 따라 산성화되어 가는 인체를 약알칼리로 유지하게 하여 pH 감소를 억제함으로 혈중 피로물질들의 낮은 농도를 가져온 것으로 보인다. 또한 글리코겐 결핍이 citric acid cycle 중간물들의 고갈을 통한 피로 발전과 연관되어질 수 있는데, 매실에 함유된 citric acid가 글리코겐 고갈을 지연시키고 반면에 유리지방산을 많이 사용하게 함으로 피로물질의 적은 축적을 가져온 것으로 생각된다. 따라서 매실이 운동 시 발생하는 에너지 기질 이용과 혈중 피로물질들의 축적에 긍정적인 영향을 미침을 알 수 있었다. 본 연구는 매실이 운동에 미치는 영향을 검증하기 위해 매실만을 투여하였으며, 매실 섭취가 운동에 긍정적인 영향을 미친다는 결론을 얻었으므로 운동 시 다양하게 적용할 수 있으리라 기대할 수 있다. 그러나 본 연구에서 사용한 매실투여량과 다른 매실투여 관련 연구들 및 시중에서 판매되는 매실음료의 함량 사이에는 차이가 발생한다. 이에 매실의 최적의 효과를 위한 투여량이 결정될 필요가 있으며 이와 관련된 연구가 진행되어야 할 것이다. 또한, 매실이 에르고제닉 에이드로써 활용되기 위해서 다양한 운동 및 훈련 조건에서의 과학적 자료가 확립될 필요가 있다고 본다.

Keywords

Cited by

  1. Physicochemical Characteristics of Steamed Prunus mume Powder Granules in a Fluid-Bed Granulator vol.41, pp.5, 2012, https://doi.org/10.3746/jkfn.2012.41.5.700
  2. Physicochemical and Sensory Characteristics of Green Prunus mume Powder Granule vol.41, pp.7, 2012, https://doi.org/10.3746/jkfn.2012.41.7.970