Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 8 Issue 3
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- Pages.116-121
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- 2010
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
The influence on cultivation characteristics of fruiting body of winter mushroom by growing humidity
재배사의 습도가 팽이버섯 재배에 미치는 영향
- Jhune, Chang-Sung (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Leem, Hoon-Tae (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Yun, Hyung-Sik (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Kong, Won-Sik (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Cho, Jae-Han (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Sung, Gi-Ho (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Lee, Chan-Jung (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
- 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 임훈태 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 윤형식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 조재한 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 성기호 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과)
- Received : 2010.08.30
- Accepted : 2010.09.17
- Published : 2010.09.30
Abstract
To elucidate the effect of humidity to the characteristics related to mushroom cultivation, five white strains and four brown strains of Flammulina velutipes were cultivated and investigated on their characters. The periods for fruiting initiation, growth and harvest were a little decreased when humidity increased after peak at 75%. Brown strains showed fast fruiting than white ones. ASI 4103 was the fastest and ASI 4166 and ASI 4153 were the latest. The productivity of ASI 4166 and ASI 4149 were the best in all conditions. In general, white strains showed high yields at 75% and brown ones did at 95%. Individual mushroom weight decreased and water content of mushroom increased in most strains when humidity increased.
팽이버섯의 재배적 특성이 재배환경 요인 중 습도에 따른 변화가 어떻게 변화하는지를 확인하기 위하여 버섯과에서 보존하고 있는 백색계통 5, 갈색계통 4 균주를 가지고 재배적 특성, 병당수량, 개체중 및 수분함량 등을 조사 하였다. 초발이소요일수는 65% 처리구에서 가장 길었으며, 75% 이상에서는 동일하거나 약간 감소되는 경향을 보였다. 백색계통의 균주와 갈색계통 비교에서는 백색계통보다 갈색계통이 짧으며, 균주에서는 가장 빨리 버섯이 발이하는 것은 ASI 4103 균주 이었다. 생육일수는 모든 공시균주가 전반적으로 65%보다 75%처리에서 생육일수가 증가되었다가 그 이상의 습도에서 점진적으로 감소하였고, 백색계통은 동일습도 내의 균주 간에 차이를 크지 않았으나 갈색계통은 균주별 차이가 크게 나타났다. 생장일수가 가장 짧은 균주는 ASI 4103 균주로 95%의 습도에서 생장일수가 가장 짧게 나타냈다. 수확일수는 모든 공시균주가 65%보다 75%처리에서 생육일수가 증가되었다가 그 이상의 습도에서 점진적으로 감소하였다. 백색계통보다 갈색계통이 수확일수가 짧으며, 공시균주 중 가장 빠른 것은 ASI 4103, 가장 늦은 것은 ASI 4166과 ASI 4153균주 이었다. 수량성에서는 백색계통 ASI 4166과 갈색계통에서는 ASI 4149 균주가 습도에 관계없이 가장 높은 수량을 보였다. 습도에 따른 차이는 모든 공시균주에서 일정한 경향은 보이지 않으나, 백색은 75%, 갈색은 95% 처리습도에서 수량이 높은 것으로 나타났다. 습도는 수확량 및 개체수 변화에 영향을 주기는 하지만 그 보다 더 균주 특성에 의해 결정되는 것으로 추정된다. 대부분의 공시균주는 습도가 증가함에 따라 개체중은 감소하는 경향이었고, 자실체의 수분함량은 습도에 비례하여 증가하였다.