Abstract
The objective of this study was to investigate the effects of supplementation diets with Kalopanax pictus leaf powder on performance, proximate composition, carcass characteristics and blood characteristics of chicken meat. Broiler chicks were fed diets containing Kalopanax pictus leaves with concentration of 0% (Control), 0.5% (T1), 1.0% (T2), and 2.0% (T3) for five weeks. There were no significant differences in performance among treatment, however there were significant decrease in mortality within treatment. The crude fat of chicken meat was increased in diets by addition of Kalopanax pictus leaf powder than control, but moisture, crude protein, and crude ash were no significant differences. The abdominal fat was significantly increased by the supplementation of Kalopanax pictus leaf powder compare to the control (P<0.05). The total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride of control were higher than treatment groups, and the HDL-cholesterol and glucose of control were lower than treatment groups (P<0.05). Especially, T2 and T3 were significantly (P<0.05) more effective in improving cholesterol compare to other treatment groups. In conclusion, these data indicate that supplementation of 1.0% Kalopanax pictus leaf powder (T2) were most effective in decreasing total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride and increasing HDL-cholesterol.
본 시험은 육계에 엄나무 잎 분말을 첨가량에 따라 급여하여 5주간 사육한 육계의 생산성과 계육의 일반성분, 도체 특성 및 혈액 성상을 조사하였다. 실험구는 엄나무 잎 분말을 첨가 급여하지 않은 처리구를 대조구, 엄나무 잎 분말 0.5% 급여구는 T1, 엄나무 잎 분말 1% 급여구는 T2, 그리고 엄나무 잎 분말 2.0% 급여구를 T3 등 4개 처리구로 나누어 사양하였다. 육계의 생산성은 처리구간 유의적인 변화는 없었고, 폐사율은 엄나무 잎 분말 급여구에서 낮아졌으며, 엄나무 잎 급여량에 의한 차이는 없었다. 계육의 일반성분은 엄나무 잎 분말 급여구에서 조지방 함량이 증가하였고(T3), 수분, 조단백질 및 조회분은 유의성이 없었다. 도체 특성 중도체중, 도체율, 간의 무게 및 비장 무게는 처리구간에 유의성이 없었고, 복강지방은 엄나무 잎 분말의 급여량이 늘어남에 따라 증가하는 경향으로 T3에서 유의적으로 무거웠다(P<0.05). 육계의 혈액 성상 중 HDL-cholesterol과 glucose는 엄나무 급여구에서 높았고, 총 콜레스테롤과 LDL-cholesterol 및 triglyceride는 낮아지는 결과이었다(P<0.05). 이러한 경향은 엄나무 잎 분말 1% 급여구부터 나타났다. 결론적으로 엄나무 잎 분말을 1% 이상 급여하면(T2) 육계의 폐사율이 낮아지고, 총콜레스테롤, LDL-cholesterol이감소하며, HDL-cholesterol이 증가함으로 혈액 조성을 개선할 가능성이 있는 것으로 판단된다.