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Characteristics of microorganism isolated from Cotton Waste Media for the Oyster Mushroom Cultivation

느타리버섯 균상재배 중 배지에서 분리한 미생물의 특성

  • Lee, Chan-Jung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Jhune, Chang-Sung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Cheong, Jong-Chun (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Oh, Jin-A (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Han, Hye-Su (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Um, Na-Na (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
  • 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 정종천 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 오진아 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 한혜수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 엄나나 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과)
  • Received : 2010.08.19
  • Accepted : 2010.12.01
  • Published : 2010.12.31

Abstract

This study was carried out to investigate interaction between mushroom mycelium and microorganisms in cotton waste media for the shelf cultivation of oyster mushroom. Two oyster mushroom farms was selected for this experiment. One was good mushroom farm (farmhouse I) and the other failed mushroom farm (farmhouse II). In farmhouse I, the inhibition microorganisms were higher toward the end of growth stage than the early stage, but the result of farmhouse II was opposite. Effects of the mycelium growth on plate culture showed same results on mushrooms as the earlier one. And the mycelium growth was influenced by secretory materials of microorganisms. Among of the isolates, Only few microorganism had inhibitory effects on either P. tolaasii or T. harzianum causing the disease of oyster mushrooms. But more microorganisms had inhibition effects on P. agarici.

본 시험은 재배과정 중 균상배지에서 분리한 세균들의 특성을 조사하여 버섯균의 생육 및 병원균과의 연관관계를 밝히고자 하였다. 정상적으로 버섯을 수확한 농가의 경우 버섯생육초기에 분리한 세균일수록 버섯균주에 대해 저해정도가 감소하였으나, 생육이 진행될수록 저해균의 수가 증가하였으나, 버섯 수확에 실패한 농가의 경우 반대의 경향을 보였다. 또한 합성배지에 분리세균을 도말한 후 느타리버섯 균의 생육을 조사한 결과 정상적 농가의 경우 살균 직후 보다 생육이 진행될수록 저해균의 수가 증가하였지만, 실패한 농가는 오히려 반대의 경향을 보였다. 그러나 톱밥배지에서는 버섯생육초기보다 후기에 분리한 세균이 저해하는 정도가 오히려 낮았다. 또한 이들 분리 세균은 분비성 물질을 통해서 버섯균의 생육과 증식에 영향을 미쳤다. 분리 미생물 중 세균성갈반병의 원인균인 Pseudomonas tolaasii을 강하게 억제하는 미생물은 거의 없었으며 소수의 균주에서 약한 길항력을 보였다. 그러나 세균성갈색무늬병을 일으키는 P. agarici에 대해서는 강한 억제력을 보이는 균주가 많이 존재하였으며, 푸른곰팡이병의 원인균인 Trichoderma harzianum을 강하게 억제하는 미생물도 배지내에 거의 존재하지 않았다. 이와 같이 배지내에는 다양한 미생물이 존재하고 이들 다양한 미생물과 버섯균의 상호작용에 대한 면밀한 연구가 이루어진다면 느타리버섯 재배과정 중 발생하는 다양한 문제점을 해결할 수 있는 좋은 방법이 될 수 있을것으로 생각된다.

Keywords

References

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