Effects of Compost Leachate and Concentrated Slurry on the Growth and Yield of Pepper in a Substrate Hydroponic Culture

퇴비단 여과액비와 막분리 농축액비를 이용한 고형배지경 양액재배가 고추의 생육과 수량에 미치는 영향

  • Ryoo, Jong-Won (College of Life Science and Natural Resources, Sangji University)
  • Published : 2009.08.30

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effects of compost leachate and concentrated pig slurry on growth of pepper in substrate hyrdoponic culture. In process of composting, compost leachate was was through a saturated compost heap. Pig slurry was filtered by ultra filtration and concentrated by reverse osmosis process. The pig slurry was mixed with chemical nutrient solution and byproduct based on nitrogen content. Peppers were grown in the seven different hydroponic solutions; compost leachate (CL), concentrated pig slurry (CS), compost leachate + byproduct (CL+BP), concentrated pig slurry + byproduct (CS+BP), compost leachate 50% + nutrient solution 50% (CL+NS), concentrated pig slurry 50% + nutrient solution 50% (CS+NS) and chemical nutrient solution for pepper. The chemical nutrient solution was the standard solution of National Horticulture Research Station for the growth of pepper. The concentration of nutrient solution was adjusted $1.6{\sim}2.0mS/cm$ in EC. The compost leachate and concentrated pig slurry were low in phosphorus (P), calcium (Ca), magnesium (Mg), but rich in potassium (K). Growth characteristics as affected by the different nutrient solution were significantly different. Growth and fruit characteristics treated with CL 50+NS 50%CS and 50+NS 50% were similar with NS 100% control plot. The dry weight of stem and leaf were 107.4, 104.2g in plot of NS 100% and CS 50%+NS 50%, respectively. The fruit of pepper showed lowest in the plot treated with 100% concentrated pig slurry, and the growth of pepper severely decreased after application of 100% CS treatment. The yield of pepper was not significantly different between the plots treated with mixture of CS50 + NS50% and 100% nutrient solution treatment. Fruit yield of the compost leachate concentrated pig slurry plot were 59, 14% compared to control, repectively. In conclusion, the mixture solution of 50% of pig slurry and 50% of nutrient solution could be used as a nutrition solution of pepper in hydroponic culture.

본 연구는 고형배지경 양액재배에서 화학 양액 대체가능성을 검토하기 위하여 여과액비, 농축액비에 양액 및 부산물의 혼합처리가 고추의 생육과 수량에 미치는 영향을 검토하였다. 처리는 질소함량을 기준으로 여과액비, 농축액비에 부산물과 양액을 혼합하는 처리구를 두어 전기 전도도와 pH를 조정하여 고추 양액재배를 실시한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 여과, 농축액비에는 다량 및 미량원소를 함유하고 있으며 부유물질(SS)이 낮아 수경재배시 관배수의 막힘문제 없이 활용이 가능하였다. 또한 여과, 농축액비는 인산, 칼슘, 마그네슘 함량이 낮고 칼륨이 높은 양분불균형를 나타내었다. 2. 양액재배에서 고추의 합계수량은 여과액비 단독시 용구에서 원예연 표준양액재배 대비 총수량 59%를 나타내었으며 농축액비의 경우 양액 대비 14%에 불과하였다. 퇴비단여과액비+부산물, 농축액비+부산물 처리구의 수량은 대조구 대비 각각 60, 54%를 나타내어 여과액비 단독시 용구와 비슷한 수량을 나타내어 부산물 첨가 효과가 나타나지 않았다. 3. 여과액비와 농축액비에 양액을 50%: 50% 비율로 혼합 처리구의 수량은 표준양액과 대등한 수량을 나타내었다. 결론적으로 여과액비, 농축액비 50%에 양액을 50% 첨가하면 고추 양액 재배에 활용이 가능 할 것으로 판단된다.

Keywords

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