A Study on the Reinterpreting of Shintoburi Movement as Alternative Agri-food System

대안적 농식품체계로써 신토불이 운동의 재해석

  • 현의송 ((사)농산어촌어메니티연구회) ;
  • 임형백 (성결대학교 지역사회개발학부)
  • Received : 2009.02.25
  • Accepted : 2009.05.29
  • Published : 2009.06.30

Abstract

The objectives of this study were to compare alternative agri-food system among Korea, Japan, USA and Italy. This study explore the situation and its challenge of alternative agri-food system. Alternative agri-food system is movement against global agri-food system and food multinationalization. Four alternative agri-food system not only have something in common but also have something in difference. We tried to make clear the commons and differences. But many these ideas were useful in someways, but none could be used to explain everything. This study was the touchstone of Korea's alternative agri-food system. We introduced simplistic ideas and compared four alternative agri-food system. This study sparking renewed discussion about Korea's alternative agri-food system, namely, 'The domestic farm products are the best movement'.

Keywords

References

  1. 김영섭, & 손황제. (2009.01). 일본의 지산지소(地産地消) 현황과 시사점. CEO Focus 제220호.
  2. 김종덕. (2003). 슬로푸드, 슬로라이프. 서울: 한문화.
  3. 김종덕. (2004a). 패스트푸드의 세계화와 슬로우푸드 운동. 지역사회학, 4(1), 1-20.
  4. 김종덕. (2004b). 농업의 세계화와 대안농업운동. 농촌사회, 12(1), 133-159.
  5. 김철규. (2003). 한국의 자본주의 발전과 사회변동. 고려대학교출판부.
  6. 김흥주. (2004). 슬로우푸드 운동과 대안식품체제의 모색. 농촌사회, 14(1), 85-118.
  7. 동아일보, (2001.12.12일자).
  8. 민승규. (2006.10). 농촌사랑운동발전전략. 서울: 삼성경제연구소.
  9. 박덕병. (2005). 미국의 Local Food System과 공동체 지원농업(CSA)의 현황과 전망. 농촌사회, 15(1), 133-174.
  10. 엘리자베스 헨더슨(Elizabeth Henderson). 2006. 지역식품체계, 풀뿌리 수준부터 재건하기. 이윤에 굶주린 자들. 프레드 맥포드 외 엮음. 윤병선 외 2인 옮김. 서울: 울력, 175-188.
  11. 이을호. (1993). 사람과 자연은 하나다: 신토불이 이야기. 서울: 지식산업사.
  12. 임형백, & 강동우. (2008). 농업 전문인력 양성 사업 평가. 수원: 농촌진흥청.
  13. 임형백, & 이성우. (2004). 농촌사회의 환경과 기능. 서울: 서울대학교출판부.
  14. 임형백, & 조중구. (2004). 한국과 EU의 농촌개발의 비교. 농촌계획, 10(2), 25-34.
  15. 주간조선. (2006.10.17일자).
  16. 카를로 페트리니(Carlo Petrirni). (2008). 슬로푸드, 맛있는 혁명. 김종덕.황성원 옮김. 서울: 이후.
  17. 코노 다이스케. (2006). 일본의 지산지소 운동. 브라이언 헬웨일(Brian Halweil). 로컬푸드. 김종덕 외 2인 옮김. 서울: 시울, 248-249.
  18. 허남혁. (2006). 로컬푸드의 등장 배경과 향후 제도화의 가능성. 브라이언 헬웨일 (Brian Halweil). 로컬푸드. 김종덕 외 2인 옮김. 서울: 시울, 258-272.
  19. 나카다 데쓰야(中田哲也). (2007.09). 푸드마일리지. 日本評論社.
  20. 노사키 겐야(野崎賢也). (2006.02). 사회운동화하는 미국의 로컬푸드운동. 現代農業 2月 增刊호.
  21. B. S, Yoon. (2006.11). Who is Threatening Our Dinner Table?. Monthly Review, 58(6), 120-135.
  22. Friedland, W. H. (1984). Commodity system analysis: an approach to the sociology of agriculture. Research in Rural Sociology and Development, 1, 221-235.
  23. Friedland, W. H. (1991). Toward a New Political Economy of Agriculture. Boulder: Westview Press.
  24. Friedmann, H. (1982). The political economy of food: the rise and fall of the postwar international food order. American Journal of Sociology, 88(5) (supplement), 248-286.
  25. Goodall, J., McAvoy, G. & Hudson, G. (2005). Harvest for Hope: A Guide to Mindful Eating. New York; Warner Books, Inc.(김은영 옮김. 2006. 희망의 밥상. 사이언스북스).
  26. Goodman, D., Sorj, B. & Wilkinson, J. (1987). From Farming to Biotechnology: A Theory of Agro-Industrial Development. Oxford: Basil Blackwell.
  27. Groh, T. & McFadden, S. (1997). Farms of Tomorrow Revisited: Community Supported Farm, Farm Supported Communities. Kimberton, PA: Biodynamic Farming and Gardening Association.
  28. Halweil, B. (2006). Eat Here: Reclaiming Homegrown Pleasures In A Global Supermarket. W W Norton & Co Inc.
  29. International Forum on Globalization(IFG). (2002). Alternative to Economic Globalization: A Better World Is Possible(이주명 옮김. 2003. 더 나은 세계는 가능하다-세계화, 비판을 넘어 대안으로. 서울: 필맥).
  30. Kautsky, K. 〔1899〕1988. The Agrarian Question. Winchester, MA: Zwan Publications.
  31. Lenin, V. I. 〔1899〕1967. The Development of Capitalism in Russia. Moscow: Progress.
  32. Magdoff, F. & Foster, J. B (eds.). (2000). Hungry for Profit. New York University Press.
  33. Massey, D. (1984). Spatial Division of Labor. London: Methuen.
  34. Montanari, M. (2001). La fame e l'abbondanza. Storia dell' alimentanzione in Europa(주경철 역. 2001. 유럽의 음식문화. 서울: 새물결).
  35. Reardon, T., Cordon, Jean-Marie. & Busch, L. (1999). Global Change in Agrifood Grades and Standard: Agribusiness Strategic Reponses in Developing Countries. International Food and Agribusiness Management Review, 2(3/4), 421-435.
  36. Sanderson, S. E. (1986). The emergence of the 'world steer': internationalization and foreign domination in Latin American cattle production. in F. L. Tullis and W. L. Hollist (eds.), Food, the State, and International Political Economy. Lincoln: University of Nebraska Press.
  37. Sharp, J., Imerman, E. & Peters, G. (2002). Community Supported Agriculture (CSA): building Community Among Farmers and Non-Farmers. Journal of Extension, 40(3). www.joe.org/joe/2002june/a3.html
  38. Suput, D. (1992). Community supported agriculture in Massachusetts: State, benefits and barriers. Unpublished Master Thesis, Tufts University.
  39. Swanson, L. E (ed.). (1988). Agriculture and Community Change in the U.S., Boulder. Colorado: Westview Press.
  40. Thrupp, L. A. (1995). Bittersweet harvests for Global Supermarkets: Challenges in Latin America's Agricultural Export Boom. Washington D.C.: World Resources Institute.