DOI QR코드

DOI QR Code

표고 톱밥재배용 균주의 육종과 재배특성에 관한 연구

Studies on Breeding and Cultivation Characteristics of Lentinula edodes Strains for Sawdust Cultivation

  • 유성열 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박원철 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 구창덕 (충북대학교 산림학과) ;
  • 이봉훈 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Ryu, Sung-Ryul (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Bak, Won-Chull (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Koo, Chang-Duck (School of Forest Resources, Chungbuk National University) ;
  • Lee, Bong-Hun (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 발행 : 2009.06.30

초록

톱밥배지에 적합한 품종 구비 조건으로서 요구되는 신규성, 구별성, 균일성, 안정성에 대해 교잡균주제조에 따른 균사생장, 배양일수, 생산성, 온도형 등을 비교하여 톱밥배지에 적합한 균주육종을 시도하였다. 본 실험에서는 Di-mon교배법을 이용하여 이핵 균주 21개와 일핵 균주 2개 사이의 상호교배에서 19개의 새로운 균주를 만들었다. 이 가운데 균사생장과 목재 부후력이 활발한 10개 균주를 선발하였다. 이 선발된 균주들은 100일, 125일, 150일 등으로 배양일수를 달리하여 생산성 검정을 하였다. 그 결과 100일 처리에서 KFRI 960, 961, 962, 963, 964, 971, 973균주가 생산성이 우수하였으며, 125일 처리에서 KFRI 968, 970균주가 생산성이 우수하였다. 배양일수에 따른 생산성은 100일과 150일 처리사이에서 차이가 났다. 교배 온도형의 비교는 고온성 사이의 교배와 저온성과 고온성 사이의 교배, 아직 결정되지 않은 온도형과 고온성 간의 교배의 생산성차이는 없었으며, 중온성과 고온성과의 교배로 만들어진 균주들과는 생산성 차이가 났다. 교잡균주들의 온도형 분석은 고온성 균주가 다른 온도형에 비해 우성형질을 가졌다.

For the breeding purpose, in this study we attempted to select a new Lentinula edodes strain by comparing mycelial growth rate, fruit-body quality and mushroom productivity per substrate weight of hybrid strains with parent strains. Nineteen hybrid strains were made by cross of di-karyotic and mono-karyotic to develop strains suitable for sawdust cultivation of L. edodes. Among the nineteen strains, ten were selected by comparing mycelial growth rate on PDA media and wood rot on sawdust-based substrates. The most mushroom harvesting was achieved by 100 days incubation from KFRI 960, KFRI 961, KFRI 962, KFRI 963, KFRI 964, KFRI 971, KFRI 973 and 125 days from KFRI 968, 970. Experiment of incubation periods with the ten strains showed that there were productivity differences between 100 and 150 days incubations. Through comparison of hybrid strains' mushroom productivity it was found that there was no difference in mushroom productivity through crossing high temperature types with high temperature types, crossing low temperature types with high temperature types and crossing unknown temperature types with high temperature types, but there was difference through crossing middle temperature types with high temperature types. Hybrid strains showed better productivity compared with parent strains. Fruiting temperature type analysis of hybrid strains confirmed that strains of high temperature types have a dominant character.

키워드

참고문헌

  1. 박원철, 윤갑희, 가강현, 박현, 이봉훈. 2006. 표고재배 및 병해충방제기술. 국립산림과학원. 196p.
  2. 박원철, 윤갑희, 박지두, 여운홍, 이상길, 김길하, 가강현, 박현, 김명길, 이학주, 강호덕, 최중식, 이봉훈, 나정은, 이종윤, 양재경, 임부길, 이종규 . 2003. 표고의 새로운 배지개발과 생산성 향상에 관한 연구. 농림부. 238p.
  3. 박원철, 이태수, 이원규, 변병호, 이창근. 1996. 선발육종 및 교잡육종에 의한 원목재배용 표고균주 육성(I). 한국임학회지. 85:309-315
  4. 윤갑희, 박원철, 박현, 김명길, 이진실, 박광선. 2006. 자연재배형표고톱밥재배시스템. 국립산림과학원. 169p.
  5. 이봉훈, 박원철, 가강현, 윤갑희, 유성열. 2007. 표고재배시 여러종류의 참나무골목에 발생되는 해균상. 한국균학회지. 35: 33-36. https://doi.org/10.4489/KJM.2007.35.1.033
  6. 이봉훈, 박원철, 윤갑희. 2006. 톱밥종균, 성형종균 및 액체종균을 사용한 표고톱밥배지에서의 생산성 비교. 한국균학회지. 34:79-83. https://doi.org/10.4489/KJM.2006.34.2.079
  7. 장철수, 석현덕, 김영단. 2008. 표고버섯관측월보, 임업관측 4월호. 한국농촌경제연구원. pp1-4.
  8. 加島功一. 1992. きのこの增殖と育種. 農業圖書. pp113-116.
  9. 加幸浩, 中谷誠, 山村忠明. 2000. シイタケ菌床栽培の確立(第2報):おか粉の樹種が子實體の生産に及ぼす影響. 林産試場報. 14: 1-9.
  10. 古川久彦. 1992. きのこ學. 共立出版株式會社. 450p.
  11. 內山寬, 太田洋子, 太田淳, 長谷川孝則, 竹原太賀司. 2006. シイタケ菌床栽培技術. 福島懸林業センタ 硏究報告 弟 39. pp 61-78.
  12. 北本豊. 2006. 食用藥用きのこの育種にかかる最近の展開. 木材學會誌. 52: 1-7.
  13. 善如寺厚渡直明. 1989. きのこ實驗マニュアル. 1989. 講談社サイエンティフィク. pp 96-101.
  14. 小出博志, 竹內嘉江. 1994. シイタケの菌床栽培技術の開發 : 菌床栽培實用化試驗. 長野懸林セ總硏報 第 8. pp35-61.
  15. 衣川堅二郞. 1990. きのこの遺傳と育種. 築地書館. pp82-93.
  16. 長谷部公三郞. 1999. ほだ木栽培におけ高溫發生型シイタケ菌株の室內選拔の方法. 菌硏究所硏究報告. 37: 50-56.
  17. 長谷部公三郞, 有田郁夫, 時本京亮, 大平郁男. 1990. シイタケの木栽培における子實體發生型の遺傳. 菌硏究所硏究報告. 28:317-323.
  18. Chang, S. T. and Miles, P. G. 2004. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact 2ed. CRC press. 451p.
  19. Diehle, D. A. and Royse, D. J. 1986. Shiitake cultivation on sawdust: Evalution of selected genotypes for biological efficiency and mushroom size. Mycologia 78, 929-933. https://doi.org/10.2307/3807433
  20. Eugenio, C. P. and Anderson, N. A. 1968. The genetics and cultivation of Pleurotus ostreatus. Mycologia 60, 627-634. https://doi.org/10.2307/3757430
  21. Leonard, T. J., Dick, S. and Gaber, R. F. 1978. Internuclear genetic transfer in vegetative dikaryons of Schizophyllum commune:Di-mon mating analysis. Genetics 88, 13-26.
  22. Lind, M., Stenlid, J. and Olson, A. 2007. Genetic and QTL mapping of somatic incompatibility and intraspecific interactions in the Basidiomycetes Heterobasidion annosum s. l. FG & B 44, 1242-1251. https://doi.org/10.1016/j.fgb.2007.04.013
  23. Heitman. J. Kronstad, J. W., Taylor, J. W. and Casselton, L. A. 2007. Sex in fungi: Molecular determination and evolutionary implications. ASM press, Washington, D.C. 542p.
  24. Worrall, J. J. 1997. Somatic incompatibility in Basidiomycetes. Mycologia 89, 24-36. https://doi.org/10.2307/3761169

피인용 문헌

  1. Characteristics of Newly Bred Shiitake Strain "Chunbaegko" vol.41, pp.1, 2013, https://doi.org/10.4489/KJM.2013.41.1.28
  2. PCR-based gene marker with a high efficiency genome scanning (HEGS) system: application for distinguishing among cultivars in Lentinula edodes vol.28, pp.3, 2012, https://doi.org/10.1007/s11274-011-0908-y
  3. Isolation and Characterization of Monokaryotic Strains ofLentinula edodesShowing Higher Fruiting Rate and Better Fruiting Body Production vol.43, pp.1, 2015, https://doi.org/10.5941/MYCO.2015.43.1.24
  4. Cultural Characteristics of New Cultivar of Lentinula edodes, Poongnyunko vol.43, pp.1, 2015, https://doi.org/10.4489/KJM.2015.43.1.26
  5. Occurrence of dsRNA Mycovirus (LeV-FMRI0339) in the Edible Mushroom Lentinula edodes and Meiotic Stability of LeV-FMRI0339 among Monokaryotic Progeny vol.29, pp.4, 2013, https://doi.org/10.5423/PPJ.NT.03.2013.0037
  6. Cultural Characteristics of New Variety Lentinula edodes, Poongnyunko on Bed-log and Sawdust Substrate vol.43, pp.2, 2015, https://doi.org/10.4489/KJM.2015.43.2.104
  7. Characteristics of newly bred Lentinula edodes strain "Soohyangko" vol.11, pp.1, 2013, https://doi.org/10.14480/JM.2013.11.1.009
  8. Mushroom growth and cultivation environment at cultivation house of vinyl bag cultivation Shiitake mushroom on high-temperature period vol.12, pp.4, 2014, https://doi.org/10.14480/JM.2014.12.4.263
  9. Characteristic of a new variety Lentinula edodes, 'Nongjin-go' vol.13, pp.3, 2015, https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.3.228