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Cultivation Characteristics of Sparassis crispa Strains Using Sawdust Medium of Larix kaempferi

낙엽송 톱밥을 이용한 꽃송이버섯 균주별 재배 특성

  • Ryu, Sung-Ryul (Div. of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Ka, Kang-Hyeon (Div. of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Park, Hyun (Div. of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Bak, Won-Chull (Div. of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Bong-Hun (Div. of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 유성열 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 가강현 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박현 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박원철 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이봉훈 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Published : 2009.06.30

Abstract

Cultivation characteristics of 12 strains of cauliflower mushroom (Sparassis crispa) collected in Korea were investigated by growing the mushroom on sawdust medium of Larix kaempferi. As cultivation characteristics, incubation period for full growth of mycelium in a cultivation bottle, cultivation time period taken for first harvest, and mushroom color and yield were examined. S. crispa KFRI 723 showed the shortest for incubation period with 59 days while S. crispa KFRI 746 showed the longest with 94 days. The earliest mushroom harvesting was achieved by 29 days from S. crispa KFRI 746 and the latest was by 63 days from S. crispa KFRI 691. The colors of fruit body of the tested strains can be divided into three groups; S. crispa KFRI 700 was white, S. crispa KFRI 747 was yellow brown, and the others were light yellowish. KFRI 700 yielded the most as 163 g from 380 g sawdust media, while KFRI 746 and KFRI 747 were the lowest with 58 g and 35 g, respectively. As results of cultivation characteristics of 12 strains of cauliflower mushroom, we consider that three strains (KFRI 700, 723 and 724) of S. crispa are suitable for sawdust cultivation on L. kaempferi in the aspects of mycelial growth period, harvesting period and mushroom production, respectively.

한국에서 채집된 12개 꽃송이버섯 (Sparassis crispa) 균주들의 재배특성은 낙엽송 톱밥배지에서 조사되었다. 재배특성으로써 배양병에서 균사체 배양기간, 첫 수확에 이르는 재배기간, 버섯의 색깔과 생산량이 연구되었다. KFRI 723 균주는 균사체 배양기간이 59일로 가장 빨랐던 반면, KFRI 746 균주는 94일로 가장 느렸다. 가장 빠른 버섯 수확 기간은 KFRI 746 균주로 29일이 소요되었고, 가장 느린 것은 KFRI 691 균주로 63일이 걸렸다. 꽃송이버섯 자실체의 색은 세 가지 그룹으로 나눌 수 있었는데, KFRI 700 균주는 백색, KFRI 747 균주는 황갈색 그리고 나머지 균주들은 밝은 황색을 띄었다. KFRI 700 균주가 380 g 배지당 버섯 생산량이 163 g으로 가장 많았고 KFRI 746 균주와 KFRI 747 균주가 배지당 58 g과 35 g으로 가장 적었다. 꽃송이버섯의 재배특성 검정 결과, 3개 균주(KFRI 700, KFRI 723, KFRI 724)는 균사체 배양일수, 발생처리 이후 자실체 수확까지 걸린 기간, 생산량 등의 관점에서 낙엽송 톱밥을 배지로 한 꽃송이버섯 재배에 적합한 균주로 생각된다.

Keywords

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