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Studies on the Isolation and Identification of Xylanase and Mannanase Producing Aspergillus niger

Xylanase와 Mannanase를 생산하는 Aspergillus niger의 분리와 동정에 관한 연구

  • Received : 2009.08.04
  • Accepted : 2009.10.21
  • Published : 2009.10.01

Abstract

This study was undertaken to screen a high xylanase and mannanase producing microbes. In the first experiment, screening was undertaken against 50 samples of microorganisms having xylanase and mannanase activities from soil and fallen leaves. The screening process has focused on picking out fungi having high xylanase and mannanase activities under the solid-state fermentation. The xylanase and mannanase activities of 6 screened microbes were 0.9~1.6 unit/mL and 0.2~0.4 unit/mL, respectively, under the submerged fermentation condition. However, under the solid-state fermentation, xylanase and mannanase activities were 103.7~220.0 unit/g and 20.1~40.3 unit/g, respectively. Finally one microbe (E-3) was selected and its xylanase and mannanase activities were 197.3 unit/g and 39.9 unit/g, respectively. The morphological and molecular biological classification of E-3 showed 99% homology with the Aspergillus niger.

본 연구에서는 xylanase, mannanase를 생산하는 미생물균주를 분리하기 위해 1차로 토양 및 낙엽 등에서 곰팡이 균주를 약 50여주 분리하였으며, 1차 선발된 균주로부터 xylanase, mannanase를 생산하는 미생물 분리를 위해 xylanase 생성균주 선별배지, mannanase 생성균주 선별배지에 single colony를 접종한 후 clear zone이 생기는 15종의 균주를 2차 선발하였다. 2차 선발된 균주를 개별적으로 배양하여, DNS 방법을 활용하여 xylanase, mannanase 효소활성을 측정하여 6종의 균주를 선발하였다. 선별된 균주는 액상배양에서 생산한 xylanase, mannanase 효소활성이 각각 0.9~1.6 unit/mL, 0.2~0.4 unit/mL 범위로 나타났다. 이 중 결과가 좋은 3종을 선정하여 고상배양으로 배양한 균주의 xylanase, mannanase 효소활성은 각각 103.7~220.0 unit/g, 20.1~40.3 unit/g으로 분석되었다. 선별된 3종의 균주중 xylanase, mannanase 효소활성이 각각 197.3 unit/g, 39.9 unit/g으로 가장 높은 E-3 균주를 최종적으로 선발하였다. 최종으로 분리한 E-3 균주는 형태학적 특징과 DNA 염기서열을 비교한 결과 Aspergillus niger와 99% 일치하였다.

Keywords

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