Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.157-168
- /
- 2009
- /
- 2466-0752(pISSN)
- /
- 2466-1023(eISSN)
The Effect of the Cooks' Job on School Foodservice Management
학교급식 조리사 직무가 급식경영에 미치는 영향
Abstract
The aim of this study was to improve the school meal service and promote customer satisfaction by showing the importance of the cooks' job in school. For this, the discriminant analysis of merchandise development policies based on customer participation strategies. It is based on the questionnaire survey conducted from July 1st to July 31st 2008 at five middle schools in Jeonlado because it is relatively easy to collect objective data. 144 copies of questionnaire were distributed to each school, from which a total of 120 copies were collected. Statistical techniques employed include the reliability analysis and the regression analysis. SPSS 12.0 package program is used for statistical analysis. The results of the test of hypotheses can be summarized as follows. The analysis shows that cooks' job has a significant effect on the school foodservice management. Therefore, it is necessary to make a cooks' job more efficient to contribute to school foodservice management.
학교급식 조리사 직무가 식중독 예방과 고객만족이라는 경영 효과를 도모하는지를 파악하는데 연구의 목적이 있다. 설문조사기간은 2008년 7월 1일부터 7월 31일 동안 전라도 지방에 소재한 중등학교 학생을 대상으로 실시하였다. 데이터는 수집하기 용이한 5개 학교를 선정하여 설문지 144부 중 120개의 설문지를 선택했다. 통계분석을 위하여 SPSS 12.0 패키지 프로그램을 사용하였으며, 신뢰성 검정과 회귀분석을 실시하였다. 분석결과 학교급식 조리사 직무가 식중독 예방과 고객 만족에 유의한 차이를 나타냈다. 그러므로 학교급식 경영 효과를 위해서 조리사 직무가 가장 중요한 것으로 나타났다.
Keywords