Abstract
Germination tests on 3 species that have potential for use as sprout vegetables, such as Coreopsis tinctoria, Saussurea pulchella, and Matricaria recutica, were conducted for 20 days under different temperatures of $15{\sim}30^{\circ}C$, and conditions of light and dark. C. tinctoria showed germination of 83% under $15^{\circ}C$ and dark condition after 4 days, S. pulchella 51.7% under $25^{\circ}C$ and light condition after 20 days, and M. recutica 90.3% under $25^{\circ}C$ and dark condition after 4 days. To investigate optimum plantlet size before greening treatment, seeds germinated were allowed to grow under darkness. The optimum growth of C. tinctoria was obtained under $30^{\circ}C$ after 5 days, S. pulchella under $25^{\circ}C$ after 6 days, and M. recutica under $20^{\circ}C$ after 6 days. Greening treatment resulted in diminished longitudinal growth, but C. tinctoria and S. pulchella showed more vigorous latitudinal growth. Days required before marketing as sprout vegetables were different according to species - Three days of greening was good for C. tinctoria, 2 for S. pulchella, no greening for M. recutica. Generally, tightly sealed containers for minimum water loss were recommended for storage of sprout vegetables after harvest. However, storage methods for each species were different depending on various factors like temperature of storage, presence of ventilation holes of storage packages and forms of marketing. More detailed research for above 3 species is proposed.
기생초, 각시취 및 저먼케모마일의 종자를 $15{\sim}30^{\circ}C$에서 각각 명조건과 암조건으로 20일 동안 발아시킨 결과 기생초는 $15^{\circ}C$, 암조건에서 4일 후에 83.0%, 각시취는 $25^{\circ}C$, 명조건 20일 후에 51.7%, 저먼케모마일은 $25^{\circ}C$, 암조건에서 4일 후에 90.3%의 발아율을 보였다. 발아된 종자를 암조건에서 길이생장을 시킨 결과 기생초는 $30^{\circ}C$에서 5일, 각시취는 $25^{\circ}C$에서 6일, 저먼캐모마일은 $20^{\circ}C$에서 6일 재배하는 것이 좋을 것으로 생각되었다. 3종 모두 녹화처리시 길이생장이 감소하는 특징을 보였으나, 기생초와 각시취 새싹채소는 길이생장이 억제되는 대신 부피생장 이 왕성한 특징을 보였다. 녹화처리에 대한 생육반응은 각기 다르게 나타나 기생초는 녹화 3일, 각시취는 2일이 적합하였으며, 저먼케모마일은 녹화처리를 하지 않고 출하하는 것이 좋은 것으로 나타났다. 3종 모두 수확 후 밀봉되는 용기에 포장하는 것이 수분 감소량을 억제시키면서 오래 저장할 수 있는 것으로 나타났다. 그러나 종에 따라 온도와 통기구의 유무에 따른 수분 감소량 및 갈변 억제 등 품질 유지에 다양한 반응을 보이므로, 판매 형태 및 주기에 따라 저장환경을 달리하는 것이 좋을 것으로 생각된다.