Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 7 Issue 3
- /
- Pages.122-129
- /
- 2009
- /
- 1738-0294(pISSN)
- /
- 2288-8853(eISSN)
Culture characteristics of Pleurotus commercial strains at different temperature
계절별 온도에 따른 느타리 품종의 재배적 특성
- Yoo, Young Bok (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Seo, Kyoung In (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Kong, Won Sik (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Jang, Kab Yeul (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Shin, Pyung Gyun (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Park, Yunjung (Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
- 유영복 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 서경인 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 장갑열 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 신평균 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 박윤정 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과)
- Received : 2009.08.18
- Accepted : 2009.09.06
- Published : 2009.09.30
Abstract
We determined the genetic relatedness among 81 commercial varieties of oyster mushrooms by either comparison of fruiting body characteristics or using PCR amplification with URP primers. Also, we assessed their temperature adaptation by using box cultivation. Based on our data, some varieties such as Wonhyung and variety 1, Suhan and variety 20, Wang-hukpyung and variety 4, Chunchu #2 and variety 6, Shinong #11 and variety 1, Samgu #1 and variety 2, showed the close genetic relatedness between each other. It is known that mushroom culture room is affected by outer temperature because mushroom need the adequate aeration for their growth. Therefore, in aspect of saving energy, the cultivation of season favorable mushroom species has been recommended. Eight different commercial varieties including Sa-chul, Yeoreum and Bunhong(Pink) grew well at high temperature (
최근까지 보급된 느타리버섯류 81개 품종을 URP를 이용하여 PCR에 의한 DNA 패턴으로 유연관계 분석과 자실체 특성조사로 품종간의 유사성을 결정하였고, 계절별로 상자재배 하여 온도 적응성에 대한 그 특성을 분석하였다. 재배품종의 DNA 패턴과 자실체 특성분석으로 품종의 유연관계를 조사한 결과 원형느타리는 1, 수한은 15, 왕흑평은 4, 춘추2호는 6, 신농11호는 1, 삼구01호는 2품종과 유사하거나 구별성이 뚜렷하지 않았다. 또한 수한 근연종으로는 5품종으로 나타났다. 느타리는 버섯 생육 시 산소공급을 위하여 환기가 필수적이므로 재배사내에서 외부기온의 영향을 크게 받는다. 따라서 계절에 따라 알맞은 품종을 선택하여야 에너지 절감과 생산량을 높일 수 있다. 봄~여름 재배 시 높은 온도(
Keywords
- 81 Commercial varieties of oyster mushrooms;
- Box cultivation;
- Culture characterization;
- Pleurotus species