Anti-inflammatory Effects of Prescription Extracts Containing Forsythia viridissima L.

연교를 함유한 처방단 추출물들의 항염증 효과

  • 김미진 ((주)사임당화장품 기술연구소) ;
  • 임경란 ((주)사임당화장품 기술연구소) ;
  • 윤경섭 ((주)사임당화장품 기술연구소)
  • Published : 2009.12.30

Abstract

Forsythia fructus has been shown to have antioxidative, anti-inflammatory, antiviral, antitumor, antibacterial, antipyretic and anti-aging activities. This work was carried out to investigate the anti-inflammatory effects of the Korean traditional medicinal prescriptions containing Forsythia viridissima extract. The prescriptions containing Forsythia fructus were evaluated for antioxidative effects, inhibitory effects on lipoxygenase activity and on LPS-induced NO and $PGE_2$ production. In human irritation test, they did not show any adverse effect. Based on these results, we suggest that the se prescriptions hold great promise for application as an anti-inflammatory agent for trouble skins such as atopic dermatitis and acne.

본 연구는 연교를 함유한 한방처방단을 이용하여 항염 소재를 개발하여 피부 진정 및 여드름, 아토피용 한방화장품 소재를 개발하고자 하였다. 한방에서 염증 질환 치료에 이용되고 있는 연교를 함유한 처방단을 기성한의서를 바탕으로 조사하였다. 그 중 아토피 증상과 가장 연관이 있을 것으로 판단되는 연교승마탕(連翹升麻湯), 연교음(連翹飮), 청열소독음(淸熱消毒飮), 회춘양격산(回春凉膈散)의 처방단을 추출하여 항산화 및 항염 관련 효능을 알아보았다. 연교 함유처방단들의 자유라디칼 소거활성과 superoxide dismutase 유사활성을 알아보았으며, lipoxygenase 활성 저해 효과와 대식세포주에서의 LPS 처리에 의해 유도되어지는 nitric oxide (NO)와 prostaglandin $E_2$ ($PGE_2$)의 생성을 저해하는 효능을확인하였다. 그 결과 연교 함유 처방단들의 우수한 항산화효과와 lipoxygenase 활성 저해 효과를 확인하였다. 특히, 연교승 마탕과 회춘양격산의 NO와 $PGE_2$의 생성 억제 효과를 확인하였다. 또한, 인체 피부 일차자극시험 결과 무자극으로 나타났다. 이로써, 연교를 함유한 처방단들은 항염 효능을 이용한 피부 자극 완화제로서의 개발 가능성을 확인하였다.

Keywords

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