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Analysis of the Sensory Evaluation for the Korean Space Foods Performed in ISS

국제우주정거장에서 수행된 한국우주식품 관능평가 결과분석

  • 강상욱 (한국항공우주연구원 우주과학팀) ;
  • 최기혁 (한국항공우주연구원 우주과학팀) ;
  • 이소연 (한국항공우주연구원 우주과학팀) ;
  • 김성수 (한국식품연구원 산업진흥연구본부) ;
  • 송범석 (한국원자력연구원 정읍방사선연구소) ;
  • 김재훈 (한국원자력연구원 정읍방사선연구소) ;
  • 이주운 (한국원자력연구원 정읍방사선연구소)
  • Published : 2009.08.01

Abstract

We analyzed the result of sensory evaluation for the 10 items of Korean Space Foods performed by Korean astronaut in ISS. Although there were low score items because of the individual preference difference, Most items received the high score. Also, we can confirm the possibility of the internationalization of the Korean Space Foods because international astronauts gave the high valuation. we should develop the various space foods and food package which are easy to use in space for the human exploration in the future.

본 논문에서는 한국우주인이 국제우주정거장에서 수행한 한국우주식품 10품목에 관한 관능평가결과를 분석하였다. 개인의 기호도 차이 때문에 관능평가 점수가 낮은 품목도 있었지만 대부분 높은 점수를 받았다. 해외우주인도 한국우주식품에 관하여 높은 평가를 하고 있어 향후 한국우주식품의 국제화 가능성도 확인할 수 있었다. 향후 유인우주탐사를 대비하여 한국우주식품의 품목 다양화와 우주에서 편리하게 사용할 수 있는 기능성을 갖춘 한국우주식품용 포장지 개발이 필요하다.

Keywords

References

  1. NASA, "space food and nutrition-andEducator's guide with activity in Science andMathematics".
  2. Lyndon B., "NASA Facts", October 2002.
  3. Charles Bourland. , "space food packagingfacts", November, 2002.
  4. http://spaceflight.nasa.gov/station/crew/exp7/luletters/lu_letter3.html.
  5. http://spaceflight.nasa.gov/living/spacefood/index.html.

Cited by

  1. Descriptive Sensory Evaluation and Consumer Acceptability of Sujeonggwa in a Tea Bag vol.31, pp.3, 2015, https://doi.org/10.9724/kfcs.2015.31.3.280