DOI QR코드

DOI QR Code

Effect of Transportation Distance of Broilers on Meat Grades and PSE Incidence

육계 출하 시 수송 거리가 닭고기의 도체 등급 및 PSE육 출현에 미치는 영향

  • Chae, H.S. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Yoo, Y.M. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Jeong, S.G. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Ham, J.S. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Ahn, C.N. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, D.H. (National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Jang, A. (National Institute of Animal Science, RDA)
  • 채현석 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 유영모 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 정석근 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 함준상 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 안종남 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김동훈 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 장애라 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Published : 2009.03.31

Abstract

This study was conducted to evaluate the effect of three types of transportation distance (short: less than 40 km; intermediate: 70~80 km; long: 140~150 km) on quality of whole chicken and chicken meat cuts. In whole chicken, $1^+$ grade chicken incidence after transportation of short, intermediate, and long distance transportation was 61.3, 56.3, and 43.8%, respectively. Bruise was not shown in breast and thigh, while wings with bruise after short and long distance transportation were 16.7% and 27.3%, respectively. For chicken meat cuts, $1^+$ grade chicken breast incidence after short distance transportation was 14% higher than that after long distance transportation. Bruised chicken breast after short and long distance transportation were 10 and 12%. Pale, soft, and exudative (PSE) chicken breast incidence after long distance transportation was higher (18.3%) than that after short distance transportation (7.0%). Chicken thigh cuts with $1^+$ grade after short and long distance transportation were shown 91.2% and 88.3%, respectively. Also, chicken wing cuts showed similar result to chicken thigh cuts' and $1^+$ grade incidence of chicken wings after short distance transportation was 11% higher than that of after long distance transportation. These results suggest that shorter transportation distance from farm to slaughter house result in high grade whole chicken and chicken meat cuts.

본 연구는 농장에서 육계 출하 시 수송 거리에 따라 근거리(40 km 이내), 중거리(70~80 km), 원거리(140~150 km)로 구분하여 수송 거리가 최종 닭고기의 품질 등급에 미치는 영향을 알아보고자 실시하였다. 수송 거리에 따른 도체의 품질에서 $1^+$ 등급 발생이 근거리 수송은 61.3%, 중거리 수송은 56.3%, 원거리 수송은 43.3%로 근거리 수송구가 원거리 수송에 비해 18% 정도 증가하였다. 멍 발생은 가슴 및 다리 부위에서는 큰 차이가 없었으나 날개 부위에서 근거리 수송은 16.7%, 원거리 수송이 27.3%를 나타내 원거리 수송에서 멍 발생 비율이 10.6% 정도 증가하였다. 부분육 중 가슴육의 품질 등급에서도 원거리 수송에서 $1^+$ 등급은 67.7%를 차지하였으나, 근거리 수송에서는 81.7%로 수송 거리가 짧을수록 $1^+$ 등급 발생 비율이 증가하였다. 멍 발생율도 근거리 수송이 10%, 중거리 수송 4.7%, 원거리 수송이 12%로 근거리 및 중거리보다 원거리 수송에서 가슴 부위의 멍 발생 비율이 증가한 것으로 나타났다. 가슴 부위에서만 나타나는 PSE 증상은 원거리 수송에서 18.3%를 나타내었고, 중거리 수송은 13.0%를 나타냈으나, 근거리 수송에서는 PSE 증상이 7.0%로 가장 낮은 비율을 나타내었다. 부분육에서 다리육의 품질등급은 원거리 수송에서 $1^+$ 등급은 88.3%를 차지하였으나, 근거리 수송에서는 91.2%로 가슴육과 비슷하게 수송 거리가 짧을수록 $1^+$ 등급 발생 비율이 증가하였다. 이러한 경향은 날개육에서 비슷하여 $1^+$ 등급 발생율이 근거리 수송구가 원거리 수송에 비해 11% 정도 증가하는 것으로 나타났다. 육계의 수송 거리는 닭고기의 품질에 많을 영향을 미치므로 짧은 수송 거리가 필수이나, 최대 80 km 이내에서 수송이 이루어져야 고품질 닭고기를 생산할 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Alshawabkeh K, Tabbaa MJ 1997 Factors affecting mortality and losses during transportation of broiler chickens from farms to processing plants in Jordan. Dirasat Agric Sci 24:53-61
  2. Bedanva I, Voslarova E, Vecerek V, Pistekova V, Chloupek P 2006 Effects of redution in floor space during creating on haematological indices in broilers. Berl Munch Tieraztl Wochenschr 119:17-21
  3. Cashman PJ 1987 An assessment of the fear levels of broilers during transit. M. Sc. thesis, University of Bristol. UK
  4. Ekstrand C 1998 An observational cohort study of the effects of catching method on carcass rejection rates in broilers. Anim Welf 7:87-96
  5. Farsaie AL, Carr E, Wabeck CJ 1983 Mechanical harvest of broilers. Ttans. ASAE 26:1650-1653 https://doi.org/10.13031/2013.33818
  6. Gergory NG 1996 Welfare and hygiene during preslaughter handing. Meat Sci 43(Suppl. 1):35-46 https://doi.org/10.1016/0309-1740(96)00053-8
  7. Kannan GJ, Heath L, Wabeck CJ, Souza MCP, Howe JC, Mench JA 1997 Effects of crationg and transport on stress and meat quality characteristics in broilers. Poult Sci 76:523-529 https://doi.org/10.1093/ps/76.3.523
  8. Kijowski J, Niewiarowicz A 1978 Emulsifying properties of proteins and meat from broiler breast muscles as affected by their initial pH values. J Food Technol 13:451-459 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1978.tb00825.x
  9. Knowles TG, Broom DM 1990 The handing and transport of broilers and spent hens. Appl Anim Behav Sci 28:75-91 https://doi.org/10.1016/0168-1591(90)90047-H
  10. Line JE, Bailey JS, Cox NA, Stern NJ 1997 Yeast treatment to reduce Salmonella and Campylobacter populations associated with broiler chickens subjected to transport stress. Poult Sci 76:1227-1231 https://doi.org/10.1093/ps/76.9.1227
  11. Mengert U, Fehlhaber K 1996 Investigations of the influence of premortal stress on the endogenic microbial contamination in broiler carcasses. Berl Munch Tierarztl Wochenschr 109: 28-31
  12. Nijdam E, Arens P, Lambooij E, Decuypere E, Stegeman JA 2004 Factors influencing bruises and mortality of broilers during catching, transport and lairage. Poult Sci 83:1610-1615 https://doi.org/10.1093/ps/83.9.1610
  13. Owens CM and Sams AR 2000 The influence of transportation on turkey meat quality. Poult Sci 79:1204-1207 https://doi.org/10.1093/ps/79.8.1204
  14. Stern NJ, Clavero MRS, Bailey JS, Cox NA, Robach MC 1995 Campylobacter spp. in broilers on the farm and after transport. Poult Sci 74:937-941 https://doi.org/10.3382/ps.0740937
  15. Tabbaa MJ, Alshawabkeh K 2000 Some factors affecting preslaughtering mortality and damage to broilers and interaction during transportation to processing plants. Dirasat Agric Sci 27:375-384
  16. Vecerek V, Grbalova S, Voslarova E, Janackova B, Malena M 2006 Effects of travel distance and the season of the year on death rates of broilers transported to poultry processing plants. Poult Sci 85:1881-1884 https://doi.org/10.1093/ps/85.11.1881
  17. Warriss PD, Bevis EA, Brown SN, Edwards JE 1992 Longer journeys to processing plants are associated with higher mortality in broiler-chickens. Br Poult Sci 33:201-206 https://doi.org/10.1080/00071669208417458
  18. 농협중앙회 2008 축산물가격 및 수급자료 제4장 축산물 수급동향
  19. 박범영 이종언 김일석 조수현 김용곤 이종문 윤상기 2003 돼지의 출하일령, 수송시간 및 계류시간에 따른 PSE 발생율 비교. J Anim Sci & Technol(Kor) 45(3):483-490 https://doi.org/10.5187/JAST.2003.45.3.483
  20. 축산과학원 2007 축산시험연구보고서 제1권
  21. 축산물등급판정소공고 2007 축산물등급판정소공고 제 2007-6호 ‘닭고기 부분육 등급판정 기준 및 방법‘
  22. 축산법시행규칙 2007 농림부고시 제 2007-40호 ‘축산물등급판정세부기준’