DOI QR코드

DOI QR Code

Analysis on Attitude and Education Need for Food Safety of High School Students in Gyeongbuk Province

경북지역 고등학생의 식품 안전성에 대한 태도 및 교육요구도 분석

  • Kim, Eun-Jung (Graduate School of Education, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Hyo-Chung (School of Human Counseling & Welfare, Inje University) ;
  • Kim, Mee-Ra (Dept. of Food Science & Nutrition, Center for Beautiful Aging, Kyungpook National University)
  • 김은정 (경북대학교 교육대학원) ;
  • 김효정 (인제대학교 생활상담복지학부) ;
  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과, 장수생활과학연구소)
  • Published : 2009.12.31

Abstract

This study examined the attitude and education need for food safety of high school students. Data were collected from 297 high school students in Gyeongbuk province through a self-administered questionnaire on December, 2008. Frequency, t tests, one-way analysis of variance, Duncan's multiple range tests, and chi-square tests were conducted using SPSS V. 14.0. Many respondents answered that the foods produced and distributed in Korea were not safe enough. Over a third of the respondents replied that the produced and distributed foods were not safe because of unsanitary food processing. They pointed out food additives threatened food safety the most, which was followed by heavy metal contamination, and endocrine disruptors. Most respondents mentioned difficulties in acquiring information concerning food safety, and obtained information from the media, such as TV and radio. The respondents required a high level of education regarding food safety, and preferred movie clips and broadcasting media the most. Finally, they pointed out food-related government organizations to be the most efficient educational institution for food safety.

Keywords

References

  1. 강경남. (1989). 서울시내 여자 중고등학생들의 식품오염에 대한 의식조사. 이화여자대학교 교육대학원 석사학위논문.
  2. 김성미. (2002). 강원지역 중.고등학생들의 식품안전성에 대한 인식 조사. 강원대학교 교육대학원 석사학위논문.
  3. 김숙희. (2006). 식품 위해물질의 위해성 전달 연구. 식품의약품안전청[편].
  4. 김효정, 김미라. (2009). 소비자의 식품 위해요인에 대한 인식도 및 식품 안전에 대한 정보탐색 행동. 동아시아식생활학회지, 19(1), 116-129.
  5. 남희정, 김영순. (2006). 일부 수도권 거주 주민의 식품 안전성에 대한 인식 조사. 한국식품영양학회지, 19(2), 126-142.
  6. 박종세, 김동술. (1998). 꼭 알아야 할 식품위생. 서울: 유림문화사.
  7. 박지연, 최은희, 최정화, 심상국, 박형수, 박기환, 문혜경, 류경. (2009). 소비자의 식품안전 인지도와 안전행동 평가. 한국식품위생안전성학회지, 24(1), 1-11.
  8. 백병성, 이영희. (2006). 식품첨가물에 관한 소비자의 인식과 정책방향 -소비자정보를 중심으로-. 소비자학연구, 17(3), 133-150.
  9. 손혜은. (2006). 고등학생의 식품위생 및 안전 의식과 HACCP 인지도 조사. 영남대학교 교육대학원 석사학위논문.
  10. 윤미하. (2008). 중학생의 가공식품 안전성에 대한 지식 및 인식수준에 따른 식생활태도의 차이. 경북대학교 교육대학원 석사학위논문.
  11. 윤지선. (2006). 대학생의 식품위생 및 안전 의식과 HACCP(Hazard Analysis and Critical Point) 인지도 조사. 영남대학교 석사학위논문.
  12. 이기헌. (2005). 식품안전에 관한 소비자인식 조사 및 제도 개선 방안 연구. 서울: 한국소비자원.
  13. 이성갑, 백병학, 유영준, 오원택, 박승남, 김명호. (2003). 식품위생과 HACCP. 서울: 광문각.
  14. 정화영. (2007). 고둥학생의 가공식품 이용실태와 식품첨가물에 대한 인식(광주지역 고등학생을 중심으로). 전남대학교 교육대학원 석사학위논문.
  15. 조수옥. (2008). 주부들의 일부 식품안전 위해요인에 대한 인식. 충남대학교 교육대학원 석사학위논문.
  16. 최정숙, 전혜경, 황대용, 남희정. (2005). 주부의 식품안전에 대한 인식과 안전성 우려의 관련 요인. 한국식품영양과학회지, 34(1) , 66-74. https://doi.org/10.3746/jkfn.2005.34.1.066
  17. 한왕근, 이귀주. (1991). 식품의 안전성 및 식품첨가물에 대한 소비자 인식에 관한 연구. 한국식품조리과학회, 7(4), 23-34.
  18. 황은진. (2008). 서울지역 가정주부의 식품위생 인식도평가 및 HACCP 인지도 조사. 건국대학교 교육대학원 석사학위논문.

Cited by

  1. Differences on Perceptions and Attitudes towards Food Safety Based on Behavioral Intention to Prevent Foodborne Illness among Middle School Students in Seoul vol.28, pp.2, 2012, https://doi.org/10.9724/kfcs.2012.28.2.149