Abstract
This study was conducted to develop an organic control of powdery mildews of cucumber by using mayonnaise in green house. The treatment of 0.1~2% mayonnaise resulted in 8.3%~99.2% control efficiencies against powdery mildew of cucumber. 0.5% mayonnaise treatment resulted control values over 97% in disease. It did not adversely affected the photosynthesis of foliages. Although one application of mayonnaise to the foliage was not practically effective enough, two or three application of mayonnaise to the foliage at the 0.5% concentration resulted in excellent control against powdery mildews. This treatment could provide protection for 10~14 days after application. Among the type of mayonnaise, general mayonnaise revealed 97.5% control value, but mayonnaise containing low oil content revealed 39.3%~97.5% control values on powdery mildews at the 0.5% concentration. Therefore, oil content in mayonnaise played a essential material to control powdery mildew. Results indicated that mayonnaise could be used as organic control of powdery mildews of cucumber. This control might be environmentfriendly as well as cost-effective.
시판 마요네즈를 이용하여 오이 흰가루병에 대한 방제효과를 시험하였다. 마요네즈를 0.5~2% 농도로 물에 희석하여 흰가루병이 발병된 오이에 6일 간격 3회 처리했을 때 8.3~99.2% 방제효과를 나타내었다. 90% 이상의 방제효과를 보인 마요네즈 희석액 중 2-3엽의 어린모에서 약해가 없었던 농도는 0.5%이었다. 마요네즈 중 기름함량이 78~80% 수준인 일반 마요네즈와 기름함량을 38~70%로 줄인 저지방 마요네즈의 흰가루병 방제력을 비교했을때 저지방 마요네즈는 방제율은 39.3~59.8% 수준으로 일반마요네즈에 비해 방제율이 떨어졌다. 마요네즈가 처리된 잎의 엽록소 함량은 발병구에 비해 엽록소 함량이 약 3배 정도 높게 조사되어 처리된 마요네즈가 오이 잎의 광합성을 저해하지 않으면서 흰가루병을 효과적으로 방제함을 확인하였다.