DOI QR코드

DOI QR Code

A Research on Actual Status of Dietary Compliance of the Subjects with type 2 Diabetes mellitus in Daejeon

대전지역 제 2형 당뇨병 환자의 식사요법 실천 실태 조사 연구

  • 왕수경 (대전대학교 응용산업대학 식품영양학과) ;
  • 박선희 (대전대학교 응용산업대학 식품영양학과)
  • Published : 2009.02.28

Abstract

The study investigated medical treatment features of patients with type 2 diabetes mellitus, their further complications, levels of diet therapy education and the status of dietary compliance. The subjects were patients who came to oriental medicine clinics in Daejon. The percentage of male was 37.5% and female was 62.7% in the subject group's sex distribution. The outbreak of the disease was most common in the age of 50's. Also 40% of the subjects had been suffering for more than 5 years. 35.7% of men and 53.7% of women had family history. All the subjects had further complications, among them hypertension was the most common. Kidney, hepatic, vascular heart diseases were followed. 85.3% of the subjects answered they already had educations about diet therapy. Those educations were given in the public health center, general and private hospitals. 32% of subjects were not practicing diet therapy. The difficulties with which patients can be faced when they take dietary education were exchange(?exchanging?) food and calculating calories. Most of the subjects tend to overlook the importance of dietary habits and show low understanding to diet therapy, which leads to low participation rate of diabetes patients. Based on these results, therefore, we can conclude that diet therapy education to the patients should be more organized and easily practicable for them. To develop educational methods which can draw patients' attention and also be more effective is the most important task.

Keywords

References

  1. 길계숙(2004) 당뇨병 환자의 만성합병증에 대한 지식, 지각된 심각성,예방행위실천도 조사 연구, 부산대학교 석사학위논문
  2. 김덕희(1988) 당뇨병 환자의 임상과 영양상태에 관한연구, 원광대학교 석사학위논문
  3. 김응진(1985) 당뇨병 치료의 목표 및 환자 교육의 중요성. 당뇨병, 9, 1-3.
  4. 김진(1998) 당뇨병과 당뇨 합병중 치료에 있어서의 식이요법의 중요성. 연세대학교 산업대학원석사논문.
  5. 대한당뇨학회, 건강보험심사평가원(2007) 우리나라 당뇨병의 관리현황과 의료비용, 사망 : 2005 전국표본조사 심층분석결과. 보건복지부 보도자료.
  6. 박동연 최신정 박혜련 안홍석(2000) 당뇨환자의 식사처방 순응도에 영향을 미치는 사회심리적 요인 분석 II: 설문조사 방법을 이용하여. 대한지역사회영양학회지, 5(1), 36-49.
  7. 박선영, 김해리(1994) 인슐린 비의존형 당뇨병 환자의 식사요법 실천과 관련 변인에 관한 연구. 한국영양학회지, 27(4), 356-367.
  8. 박선향(2002) 당뇨환자의 일상식품군의 섭취빈도와 혈당과의 관계, 단국대학교 정보통신대학원 석사학위논문.
  9. 박영미, 손정민, 장학철(2005) 당뇨병 환자의 건강기능식품에 대한 이용실태 및 주관적 인식에 대한 조사. 대한영양사협회 학술지, 11(2), 216-222.
  10. 박오장(1984) 사회적 지지가 당뇨환자의 역할행위 이행에 미치는 영향에 관한 연구. 연세대학교 간호학 박사논문.
  11. 보건복지부(2005) 국민건강영양조사 성인이환.
  12. 송오금, 김두만, 권용준, 성상규, 유형준(1987) 3일 식사기록법을 이용한 당뇨화자의 식품섭취에 관한연구. 당뇨병, 11(2), 189-194.
  13. 송오금, 남홍우, 문도호, 임경호, 문현경, 김을상(1998) 당뇨병 환자들이 인식하고 있는 식사 요법 실행상의 장애인자. 당뇨병, 22(3), 381-391.
  14. 송오금, 박혜영, 유형준, 윤영길(1988) 우리나라의 당뇨병 교육현황 및 집단교육 체계를 위한 고찰. 당뇨병, 12, 201-205.
  15. 주달래(2006) 당뇨병 식사요법의 최신지견 -2006ADA Nutrition Recommendations 소개 -. 제 32차 대한당뇨병학회 추계 학술대회 수련위원회연수강좌, 81-87.
  16. 최지은, 서정숙(2005) 당뇨병 환자의 당뇨병 조절과 식사요법 실천 관련요인과의 상관. 대한영양사협회 학술지, 11(2), 137-146.
  17. 예현수, 전종득, 박혜순 (1996) 인슐린 비의존형 당뇨성 환자의 식이 및 운동요법에 대한 지식, 실천조사. 가정의학회지, 17(3), 223-230.
  18. 임현숙, 천종희, 김용성, 남문석(2001) 영양교육이 당뇨병환자의 식사요법에 대한 지식과 실천 및 인지도, 혈당 관리에 미치는 영향. 한국영양학회지, 34(1), 69-78.
  19. 통계청(2002) 사망원인통계연보.
  20. 허갑범(2002) 박사가 알려주는 한국형 당뇨병 맞춤치료. 우람기획.
  21. 허걸(2001) 당뇨망막증. 대한당뇨학회 연수강좌자료, 126-132.
  22. 홍연식, 홍임작, 이재수 정복섭, 김승원, 송창섭(1990) 당뇨병의 합병증에 대한 임상적 관찰. 당뇨병, 14(1), 85-90.
  23. Haffer S, Lehto S, Ronnemaa T, Pyorala K, Laakso M (1998) Mortality from coronary heart disease in subjects with type 2 diabetes and in non-diabetic subjects with and without prior myocardiac infarction, N Engl J Med, 339, 229-234. https://doi.org/10.1056/NEJM199807233390404
  24. King H, Aubert RE, Herman WH (1998) Global burden of diabetes, 1995-2025: prevalence, numerical estimates, and projections, Diabetes Care, 21, 1414-1431. https://doi.org/10.2337/diacare.21.9.1414
  25. Pate CA, Dorang ST, Keim KS, Stoecker BJ, Fischer JL, Menendez CE, Harden M (1986) Compliance of insulin- dependent diabetics with low-fat diet. J Am Diet Assoc, 88(6), 796-798.
  26. Rosenk IM(1985) Understending and enhancing patient commpliance with diabetic regimens. Diabetes Care, 8(6), 610-616. https://doi.org/10.2337/diacare.8.6.610
  27. Schatz PE(1988) An evaluation of the components of compliance in patients with diabetes. J Am Diet Assoc 88(6), 708-712.
  28. Shimakawa T, Herrera-Acena MG, Colditz GA, Manson JE, Stampfer MJ, Willett WC(1993) Comparison of diets of diabetic and nondiabetic women. Diabetes Care 16(10), 1356-1362. https://doi.org/10.2337/diacare.16.10.1356
  29. Sullivan ED, Joseph DH(1998) Struggling with health behavior changed : A special case for clients with diabetes, The Diabetes Educator 24(1), 72-77. https://doi.org/10.1177/014572179802400110
  30. Travis T(1997) Patient perceptions of factors that affect adherence to dietary regimens for diabetes mellitus. Diabetes Educator, 23, 152-156. https://doi.org/10.1177/014572179702300205
  31. William TF, Anderson E, Watkin JD, Coyle V(1967) Dietary errors made at home by patients with diabetes, Journal of the American Diabetic Association 51(july), 19-25.