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중소도시 지역의 음료 자동판매기에 대한 위생 실태 및 인식

Hygienic State and Awareness of Drink Vending Machines in a City

  • 박지혁 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 임현술 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 김상규 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 박병찬 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 이관 (동국대학교 의과대학 예방의학교실) ;
  • 김희수 (동국대학교 의과대학 미생물학교실)
  • Park, Ji-Hyuk (Department of Preventive Medicine, Dongguk University College of Medicine) ;
  • Lim, Hyun-Sul (Department of Preventive Medicine, Dongguk University College of Medicine) ;
  • Kim, Sang-Kyu (Department of Preventive Medicine, Dongguk University College of Medicine) ;
  • Park, Byeong-Chan (Department of Preventive Medicine, Dongguk University College of Medicine) ;
  • Lee, Kwan (Department of Preventive Medicine, Dongguk University College of Medicine) ;
  • Kim, Hee-Soo (Department of Preventive Microbiology, Dongguk University College of Medicine)
  • 발행 : 2009.09.30

초록

현대인이 편리하게 이용할 수 있는 자동판매기는 그 수요가 늘어나고 있는 추세이나 위생 실태 및 인식에 대한 조사가 드물다. 이를 파악하기 위하여 일 개 중소도시의 음료 자동판매기를 조사하였다. 2008년 10월에 경상북도 일개 중소도시 내 다양한 장소에 위치한 자동판매기 12대에서 밀크커피와 율무차를 각각 1잔씩 채취하여 바로 온도를 측정한 후 시료를 시험관에 옮겨 동국대학교 의과대학 미생물학교실에서 미생물 검사를 실시하였다. 동일 지역 대학생 81명을 대상으로 자체적으로 개발한 설문지로 설문 조사를 시행하였다. 밀크 커피와 율무차의 온도 측정에서 각각 6대(50.0%)와 8대(66.7%)가 기준치에 미달하였다. 두 음료 모두 기준치에 미달한 경우는 5대(41.7%)였다. 미생물 검사 중 일반세균수 항목에서 밀크 커피에서는 모두 기준치를 만족하였지만, 율무차의 경우 9대(75.0%)에서 기준치를 만족하지 못하여 상대적으로 율무차의 위생 상태가 불량함을 알수 있었다. 대장균군 항목에서는 모두 기준치를 만족하였다. 자동판매기 인식에 관한 설문 조사에서 깨끗할 것이라고 응답한 경우가 2명(2.7%)이었으며, 이외에는 보통 이하로 응답하여 자동판매기의 위생 상태에 관한 부정적인 인식을 확인할 수 있었다. 자동판매기 관련 위생법을 인지하고 있는 경우는 27명(33.3%)으로 이를 인지하지 못하는 경우가 많았다. 이번 연구에서 평상시에 우리가 쉽게 접하는 음료 자동판매기의 위생 상태가 미흡한 점과 이에 대한 부정적 인식을 확인할 수 있었다. 일상생활의한 부분으로 자리잡은 자동판매기와 관련된 조사가 앞으로 활발히 이루어져 현실적인 변화가 있어야 할 것이다.

Objective: This study was conducted to investigate the hygienic state and awareness of drink vending machines in a city. Methods: Twelve of the most frequently used vending machines in various areas were selected in October 2008. As soon as fresh samples of milk coffee and adlay tea were collected in sterile containers from each machine, the temperature was measured. The samples were carried on ice to the laboratory to test total plate counts and Escherichia coli contamination. College students were inquired about drink vending machine hygiene by implementing self-developed questionnaires. Results: The temperature of 6 milk coffee samples (50.0%) and 8 adlay tea samples (66.7%) turned out to be inadequate. The total plate counts of milk coffee samples were all adequate, although 9 adlay tea samples (75.0%) were inadequate. All the beverage samples were negative for E. coli. In questionnaires obtained from 74 users of coffee vending machines, only 2 (2.7%) expected the hygienic state of vending machines to be good. There were 27 people (33.3%) that knew the existence of hygiene-related laws for vending machines. Conclusions: This study reveals that the hygienic state of drink vending machines insufficiently reaches the standard for the hot beverage and that most people are not aware of importance of vending machine hygiene. It is necessary to make improvement in the hygiene of vending machines and public awareness in this city.

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참고문헌

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