Physiological Responses of the Three Wild Vegetables under Different Shading Treatment

광도 변화에 따른 산마늘, 곰취, 곤달비의 생리적 반응

  • Kwon, Ki Won (Department of Environment and Forest Resources, Chungnam National University) ;
  • Kim, Gil Nam (Department of Environment and Forest Resources, Chungnam National University) ;
  • Cho, Min Seok (Department of Environment and Forest Resources, Chungnam National University)
  • 권기원 (충남대학교 산림자원학과) ;
  • 김길남 (충남대학교 산림자원학과) ;
  • 조민석 (충남대학교 산림자원학과)
  • Received : 2009.01.22
  • Accepted : 2009.03.02
  • Published : 2009.03.31

Abstract

This present study was conducted to investigate photosynthetic characteristics, chlorophyll fluorescence, chlorophyll contents of Allium victorialis var. platyphyllum, Ligularia fischeri, Ligularia stenocephala growing under four different light intensity regimes (full sun, and 64~73%, 35~42%, 9~16% of full sun). Three wild vegetables showed good photosynthetic capacity in July. Allium victorialis var. platyphyllum showed best photosynthetic capacity and apparent quantum yield in 35~42% of full sun. But Ligularia fischeri and Ligularia stenocephala showed best photosynthetic capacity and apparent quantum yield in full sun and decreased as the shading level increaese. As the shading level increased, the total chlorophyll contents increased with a significant difference in three wild vegetables.

본 연구는 산마늘, 곰취, 곤달비를 대상으로 피음 수준을 전광 처리구(상대 투광율; 100%), 약피음 처리구(상대 투광율; 64~73%), 보통피음 처리구(상대 투광율; 35~42%), 강피음 처리구(상대 투광율; 9~16%)의 4단계로 달리하여 이들의 광합성 특성, 엽록소 형광반응 및 엽록소 함량을 조사 분석하였다. 세 식물의 광합성 능력은 7월에 가장 높았다. 산마늘은 광합성 능력과 광화학 효율이 보통피음 처리구(상대 투광율; 35~42%)에서 가장 높았다. 그러나 곰취와 곤달비는 전광 처리구(상태 투광율; 100%)에서 광합성 능력과 광화학 효율이 가장 높았으며, 피음 수준이 높아질수록 낮아지는 경향을 보였다. 총 엽록소 함량은 세 식물 모두 피음 수준이 높아질수록 유의적 차이를 보이며 높게 나타났다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 충남대학교

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