초록
Enzyme-linked fluorescent immunoassay(ELFA)를 이용하여 가공식품 중 땅콩을 분석하고, 그 결과가 표시내용과 일치하는지를 조사하였다. 땅콩으로부터 분리한 조단백질(CPP)을 토끼에게 면역하여 생산한 특이항체 및 horseradish peroxidase-항체 복합물을 이용하여 sandwich ELFA를 확립하였다. 특이항체의 교차반응은, CPP, 땅콩, 아몬드, 콩, 호도에 대하여 각각 100, 9.8, $1.1{\times}10^{-2},\;4.4{\times}10^{-3}$, 0%로 나타났다. 시료로는 비스킷, 스낵, 초콜릿 등 19점을 사용하였다. 이들의 분석결과, 7점의 시료에서 땅콩이 검출 되었으며, 이 중 땅콩의 함유가 표시된 제품은 5점이었고 그렇지 않은 제품은 2점이었다. 이들 2점 중 하나는 아몬드를 함유하고 있다고 표시된 비스킷으로 분석 상 미량($2.1{\times}10^{-3}%$)의 땅콩이 검출되었는데, 이는 교차반응 때문으로 추측된다. 나머지 1점은 대두의 함유가 표시된 스낵으로 분석 상 $9.8{\times}10^{-2}%$의 땅콩이 검출되었다. 이는 대두의 매우 낮은 교차반응율을 감안하면 제조공정상 땅콩의 교차오염 때문으로 추측된다. 이와 같이 ELFA에 의하여 가공식품 중 땅콩의 검출이 가능하였고, 현재 유통 되는 일부 가공식품 중 알레르겐의 표시를 정확히 할 필요가 있다고 생각한다.
In this study we analysed for peanuts in processed foods using an enzyme-linked fluorescent immunoassay (ELFA), and compared the results with labeled ingredients. Crude peanut protein (CPP) was immunized into rabbits to produce specific antibodies(Ab). A sandwich ELFA was established using anti-CPP Ab and Ab-horseradish peroxidase (HRP) conjugate. The cross-reactivities of the Ab toward CPP, peanuts, almonds, soybeans, and walnuts were 100, 9.8, $1.1{\times}10^{-2},\;4.4{\times}10^{-3}$, and 0%, respectively. The samples included 19 items consisting of biscuits, snacks, chocolates, and so on. The results from the sandwich ELFA showed that peanuts were contained in 7 of the processed food items, among which, 5 items were labeled as having peanuts present but 2 items were not. One of the 2 items that was peanut-detected but unlabeled was a biscuit labeled to contain almonds and assayed to contain $2.1{\times}10^{-3}%$ peanuts, which might have been due to the weak cross-reactivity of the Ab toward almonds. The other item was a snack labeled to contain soybeans and assayed to contain 0.098% peanuts, which might have been due to peanut cross-contamination during processing, since the crossreactivity of the Ab toward soybeans was very weak. These results suggest that ELFA is a good tool to detect peanuts in processed foods, and allergens in certain processed foods should be labeled correctly.