A Study on the Dietary Behaviors, Physical Development and Nutrient Intakes in Preschool Children

학령 전 아동의 식습관, 신체 발달 및 영양 섭취상태에 관한 연구

  • 유경희 (울산과학대학 호텔조리과)
  • Published : 2009.01.31

Abstract

The purpose of this study was to investigate the health status of preschool children using the questionnaires about dietary behaviors and anthropometric indices. And also nutritional status was investigated using questionnaires for 24-hr recall method. The study was conducted in 145 children aged 3 to 6 years and questionnaires for dietary behaviors and dietary intakes were performed by mothers of children in Ulsan. Just nine percent of children were graded as good in terms of having healthy eating habits, this means that the nutrition education for the dietary behaviors should be more focused on preschool children. With regard to the frequency of food intake, children consumed green & yellow vegetables less frequently, meanwhile consumed high protein source food (meat, egg and bean) and milk and its product more frequently. Children almost never consumed fried foods as often as 1-2 times a weak. In assessment of the health status, children have the highest prevalence of colds and allergy, but lower prevalence of clinical symptoms due to the nutritional deficiency. The mean height was $103.6\;{\pm}\;6.4\;cm$ and significantly different among age (p < 0.05), but was not significantly different between sex. The mean weight was $17.8\;{\pm}\;3.0\;kg$ and significantly different in 5, 6years old among age. By the WLI criteria, 11.1% of children were underweight and 17.4% of children were overweight or obese. By the Rohrer index criteria, any children were not underweight and 86.8% of children were overweight or obese. By the Kaup index criteria, 2.8% of children were underweight and 29.2% of children were overweight or obese. And Obesity Index criteria, 2.1% of children were underweight and 20.8% of children were overweight or obese. The results of obesity rate by all criteria except Rohrer index indicated similar level, were significantly high in age 3 with all criteria, and decreased with age increased. The energy intake of children was lower than EER (Estimated Energy Requirements) of Dietary Reference Intakes for Koreans (KDRIs) by as much as 85.7%. Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR) was 62.6:21.5:15.7 as carbohydrate:protein:lipid, so children consumed protein more, but consumed lipid less compared with those of KDRIs. Vitamin A intake was 133% of recommended intakes (RI) and calcium intake which was identified as the nutrient most likely to be lacking in diets was 98.9% of RI. The intakes of all minerals and vitamins except folate were higher than KDRIs. 33.3% of children were distributed in insufficiency of energy intake, 42.7% of children were distributed in insufficiency of lipid intake. These results indicate that the need of developing of nutrition education program and further concern of a public health center, university and children care center about dietary life for preschool children.

유아교육 기관에서의 체계적이고 과학적인 영양관리의 중요성이 부각됨에 따라 어린이의 올바른 식생활 형성, 관리 및 영양교육을 위한 영양관리프로그램 개발의 기초자료 마련을 위해 울산시 보육 시설에 다니는 $3{\sim}6$세 어린이를 대상으로 신체계측 및 식습관, 식품섭취빈도, 영양섭취조사를 한 결과는 다음과 같았다. 1) 어린이가 식사를 잘하지 않는 이유로는 '많은 간식으로 인하여'라는 답이 가장 높은 비율 (50.4%)을 차지하였으며, 규칙적 아침 식사에 있어서는 1주에 $3{\sim}4$번 하는 어린이가 17.9%, $1{\sim}2$번 하는 어린이가 6.2%로 아침 결식률이 높았다. 2) 간식의 빈도로 세 번 이상 주는 경우가 22.8%로 나타났으며 생우유 섭취량이 하루 3컵 이상 마시는 어린이도 11.7%였다. 3) 어린이의 식습관에서 흔히 나타나는 문항을 5점 척도로 식습관을 평가하였다. '식사 시간이 규칙적'이라는 문항에 대해서 평균 $3.5\;{\pm}\;0.9$점으로 가장 높은 점수를 나타내었으며 다음으로 '적당양을 섭취한다'의 문항으로 평균 $3.4\;{\pm}\;1.0$, '음식 투정을 하지 않는다' $3.1\;{\pm}1.0$, '음식을 골고루 섭취한다' $3.0\;{\pm}\;1.0$로 나타났으며 마지막으로 '식사를 빨리 끝낸다'의 문항에 대해서는 $2.7\;{\pm}\;0.9$의 낮은 점수로 평가되었다. 또한 5문항 전체 평가에 있어서는 식습관이 우수하다고 판정되는 어린이가 9.0%에 불과했으며 대부분 식습관이 보통인 것으로 평가되었으나 식습관이 불량하다고 판정되는 경우도 6.2%로 유치원에서부터 어린이의 식습관 개선을 위한 영양교육이 필요하다고 보여진다. 4) 어린이의 식품군별 섭취빈도 점수를 점수화하여 비교 분석한 결과 가장 낮은 섭취를 나타낸 식품군은 녹황색 채소류로 평가 점수가 $1.8\;{\pm}\;0.9$였으며, 다음이 미역, 김 등의 해조류의 식품이 $2.1\;{\pm}\;1.1$, 과일류가 $2.5\;{\pm}\;1.2$의 순으로 평가되었다. 어육류, 계란, 콩 등 단백질 식품은 $2.6\;{\pm}\;1.1$, 우유 및 유제품의 경우는 $3.3\;{\pm}\;1.1$로 가장 자주 섭취하는 식품군으로 나타났으며, 튀김 음식의 경우 어린이의 32.4%가 주에 $1{\sim}2$번 정도로 거의 섭취하지 않는다고 답하여 평점 $3.0\;{\pm}\;0.9$로 식습관의 진단에는 양호한 결과를 보였다 4) 어린이의 건강 상태를 5점 척도로 평가한 결과 감기 증상이 $3.1\;{\pm}\;1.0$로 가장 낮은 점수를 나타내었으며 알레르기 증상이 $3.7\;{\pm}\;1.3$로 낮은 결과를 보여 영양소 섭취 부족에 의한 임상 증상들에 비해 면역에 대한 질환의 위험도가 높은 것으로 조사되었다. 어린이의 건강 점수는 50.3%가 양호한 것으로 나타났으며 47.6%가 보통, 2.1%가 건강 위험이 큰 것으로 나타났다. 5) 대상 어린이의 신장은 평균 $103.6\;{\pm}\;6.4\;cm$였으며 남아의 경우 $104.5\;{\pm}\;6.3\;cm$, 여아의 경우 $102.6\;{\pm}\;6.4\;cm$로 연령 간에는 유의한 차이 (p < 0.05)가 있었으며 남녀 어린이 간에는 유의한 차이가 없었다. 체중은 평균 $17.8\;{\pm}\;3.0\;kg$였고, 남아 평균 $18.4\;{\pm}\;3.2\;kg$, 여아 평균 $17.1\;{\pm}\;2.7\;kg$였다. 연령 간에는 4세에는 유의한 차이가 없었으나 5세, 6세에는 유의한 차이가 있었으며, 남녀 어린이 간에는 4세에만 유의한 차이가 있었다. 6) WLI를 기준으로 비만율을 판정한 결과 저체중율은 11.1%, 과체중 이상의 어린이 비율이 17.4%로 나타났다. Rohrer지수의 경우 비만도의 평가는 저체중율은 전혀 없었으며, 과체중 이상의 어린이가 86.8%로 높게 나타났다. Kaup 지수에 의한 비만율은 저체중율이 2.8%, 과체중 이상의 경우는 29.2%로 나타나 WLI에 의한 빈도보다는 조금 높았으며, 비만 지수 (Obesity Index)를 이용한 경우 저체중율이 2.1%, 과체중 이상 어린이가 20.8%로 판정되었다. 본 연구 어린이의 성장의 특징은 모든 지표에서 3세에 유의하게 비만지수가 높게 나타났으며 연령이 증가하면서 비만 지수가 낮아지는 경향이었고, 다른 연구 결과에 비해 저체중 비율이 낮았다. 7) 조사 대상 어린이의 영양소 섭취 상태를 조사한 결과에너지 섭취는 한국인영양섭취기준보다 낮은 수준으로 에너지필요추정량 (EER)의 85.7% 수준이었다. 에너지적정섭취비율 (Acceptable Macronutrient Distribution Ranges:AMDR)은 탄수화물:단백질:지방의 비율이 62.6:21.5:15.7로 한국인 영양섭취기준에서 제시하는 $55{\sim}70:7{\sim}20:15{\sim}30$과 비교 시 지방의 섭취 비율은 낮은 편이며 단백질의 섭취비율이 높은 것으로 나타났다. 단백질의 섭취는 권장섭취량의 3배가 넘는 수준으로 높은 섭취를 나타내었다. 비타민 A의 경우 권장섭취량의 133%를 섭취하였으며, 어린이에서 가장 섭취율이 낮은 것으로 알려진 칼슘의 경우 권장섭취량의 98.9%를 섭취하였고 무기질과 비타민 중 엽산을 제외한 모든 영양소에서 권장섭취량을 초과 섭취하는 것으로 나타났다. 8) 열량섭취 부족의 어린이는 33.3%, 지방의 섭취가 부족한 어린이의 비율은 42.7%로 조사되었으며, 특히 엽산은 어린이의 85.5%가 부족한 것으로 나타났다. 비타민 A, 나이아신, 비타민 C의 경우 각각 어린이의 29.1%, 35.0%, 47.0%가 섭취 부족인 것으로 조사되었다. 반대로 영양소 과잉 섭취 어린이의 비율은 나이아신의 경우는 24.8%, 비타민 A의 경우 4.3%, 철분은 1.7%로 나타났다. 울산 지역 미취학 아동을 대상으로 실시한 이상의 연구결과를 종합해보면 식사를 잘하지 못하는 이유로 간식섭취가 높기 때문이라고 답한 비율이 높고 실제로 어린이의 간식 섭취 빈도나 우유 및 유제품 섭취량 또한 다른 연구와 비교 시 높은 것으로 판단되어 균형잡힌 식습관에 문제가 있을 것으로 판단되어진다. 또한 다른 지역 연구에 비해 저체중으로 판단되는 어린이의 비율이 낮고 과체중 이상 비만으로 판단되는 어린이의 비율이 높게 나타난 점, 영양소섭취에 대한 조사결과 대부분의 영양소에서 한국인영양섭취기준의 권장섭취량을 초과 섭취 하는 것으로 나타난 점등을 고려할 때 본 연구 어린이에 대해 과잉 영양소 섭취에 대한 좀 더 세밀한 관심과 영양교육이 필요하다고 보여 진다. 따라서 본 연구 결과를 바탕으로 지역사회의 건강증진사업을 담당하고 있는 보건소 및 대학, 유아기관 등에서 어린이의 식습관에 대한 교육프로그램 개발에 힘써야 할 것이며, 부모와 어린이의 식생활지도를 통한 교육 프로그램이 활성화 될 수 있도록 지속적인 관심을 가져야 할 것이다.

Keywords

References

  1. Lee JS. A comparative study on the dietary attitudes and nutritional status of preschool children in different income levels in Busan. Korean J Community Nutrition 2006; 11(2): 161-171
  2. Kim KA, Shim YH. Cognitive performance and hyperactivity in terms of eating behavior and physical growth among preschoolers: -2. The relationships of several factors (Nutritional and social factors, cognition and hyperactivity) on preschoolers-. Korean J Dietary Culture 1995; 10(4): 269-279
  3. Park HS, Ahn SH. Eating habits and social behavior in Korean preschool children. Korean J Nutr 2003; 36(3): 298-305
  4. Kim MK, Kim HJ, Kim YO, Lee JH, Lee WC. Overweight among preschool children in Seoul: prevalence and associated factors. Korean J Community Nutrition 2001; 6(2): 121-129
  5. Kim HS, Lee HO. Survey on nutritional status of preschool children in Asan measured by anthropometric and nutrient intake analysis. J Korean Dietetic Assoc 2005; 11(1): 114-124
  6. Chung HK, Chang YE. Anthropometric and nutrition status of institutional children. Korean J Community Nutrition 1999; 4(1): 3-10
  7. Son SM, Park SH. Nutritional status of preschool children in low income urban area -1.Anthropometry and dietary intake-. Korean J Community Nutrition 1999; 4(2): 123-131
  8. Joung HJ, Lee NH, Choi YS, Cho SH. Baseline dietary behaviors of children for nutritional management programs at child care centers in Korea. Korean J Nutr 2000; 33(8): 890-900
  9. Joung HJ, Lee NH, Choi YS, Cho SH. Improved nutritional status of children by nutritional management programs at child care centers in Korea. Korean J Nutr 2000; 33(8): 901-908
  10. The Third Korea National Health & Nutrition Examination Survey (KNHANES III), 2005 - Nutrition Survey (I, II); 2006
  11. Mei Z, Grummer-Strawn LM, Pietrobelli A, Goulding A, Goran MI, Dietz WH. Validity of body mass index compared with other body-composition screening indexes for the assessment of body fatness in children and adolescents. Am J Clin Nutr 2002; 75: 978-85
  12. Kim HS. Development of health promotion programs for preschoolers in health centers connected to day-care centers [dissertation]. Seoul: Yonsei University; 2003
  13. Kim WY, Cho MS, Lee HS. Development and validation of mini dietary assessment index for Koreans. Korean J Nutr 2003; 36(1): 83-92
  14. The Korean Nutrition Society, Dietary Reference Intakes for Koreans, Seoul; 2005
  15. Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korean Society of Pediatrics. Body growth standard values of Korean pediatrics & juveniles in 2007; 2007
  16. Choi MJ, Yoon JS. The effect of eating habits and nutrient intake on the physical growth indices in preschool children. Korean J Community Nutrition 2003; 8(1): 3-14
  17. Lee JW, Lee MS, Kim JH, Son SM, Lee BS. Nutritional Assessment. Kyomunsa, Seoul; 2001. p.109
  18. Hong YJ. A study on a relation of food ecology to obesity index of 5th grade in Cheju City (2). Korean J Dietary Culture 1998; 13 (2): 141-151
  19. Yoon GA. Overweight tracking in primary school children and analysis of related factors. Korean J Nutr 2002; 35(1): 69-77
  20. Singh M. Role of micronutrients for physical growth and mental development. Indian J Pediatrics 2004; 71(1): 59-62 https://doi.org/10.1007/BF02725658
  21. Kwon JY, Park HR, Whang EM. The assessment of dietary quality in toddler of 12-36 months. Korean J Nutr 2001; 34(2): 176-187
  22. Kang KJ. A study on food habits, nutrient intakes and nutritional quality of preschool children in Seoul. Korean J Community Nutrition 2005; 10(4): 471-483
  23. Nam KH, Kim YM, Lee GE, Lee YN, Joung HJ. Physical development and dietary behaviors of children in low-income families of Seoul area. Korean J Community Nutrition 2006; 11(2): 172-179
  24. Byun SY, Park MR, Jeon IS. The impact of large amount whole cow's milk intake on iron status in early childhood. Korean J Pediatr 1993; 36(7): 968-974
  25. Chung WJ, Kim KS, Kim MK, Kim SM. Iron deficiency anemia in infants. Korean J Pediatr 1995; 38(9): 1253-1261
  26. Kim KH, Lee KR, Lee H, Suh YS, Eun BL. Anemia due to prolonged breast feeding without weaning diet or supplement food. Korean J Pediatr 1993; 36(4): 528-535
  27. Boutry M, Needlman R. Use of diet history in the screening of iron defiency. Pediatrics 1996; 98(6 Pt 1): 1138-42
  28. Chung HK. Evaluation of nutrition status on the basis of orphan home children's anthropometry. Korean J Dietary Culture 1991; 6(4): 413-419
  29. Moon HK, Jung HJ, Park SY. Indicators of nutritional status on the basis of preschool children's anthropometry. Korean J Nutr 1998; 31(8): 1283-1294
  30. Sin EK, Lee YK. Health status by anthropometric values and serum biochemical indices of preschool children in day-care centers in Gumi. Korean J Community Nutrition 2005; 10(3): 253-263
  31. Lee KH, Hwang KJ, Huh ES. A study on body image recognition, food habits, food behaviors and nutrient intake according to the obesity index of elementary children in Changwon. Korean J Community Nutrition 2001; 6(4): 557-591
  32. Shin KO, Yoo YY, Park HS. Study on the eating habits and growth development in Korean preschool children. Korean J Nutr 2005; 38(6): 455-464
  33. Kwon SJ. Effect of obesity on the satisfaction with school lunches and the behavior of leaving lunch food in elementary school children. Korean J Community Nutrition 2001; 6(2): 139-149
  34. Lim HJ, Kim JI. An assessment of dietary intake in preschool children in Busan. Korean J Community Nutrition 2002; 7(2): 167-176
  35. Choi MK, Lee SY. The effect of breast feeding on growth development, bone mineral density of carpus, and nutrient intakes in preschool children: Korean J Community Nutrition 2005; 10(1): 3-11
  36. Suh EN, Kim CK. Analysis of nutrition education for elementary school. Korean J Nutr 1998; 31(4): 787-798
  37. Atkins LM, Davis PSW. Diet composition and body composition in preschool children. Am J Clin Nutr 2000; 72(1): 15-21