Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 3
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- Pages.248-261
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- 2009
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
Effects of Food Selection Attribute on Post-purchase Consumer Behavior in Big Discount Stores
대형 할인점에서 식품 선택 속성이 소비자의 구매 후 행동에 미치는 영향
- Jung, Gi-Jin (Dept. of Business Administration, Graduate School of Kyung Hee University)
- 정기진 (경희대학교 경영대학원)
- Published : 2009.09.30
Abstract
The purpose of this study is to examine the effects of selection attribute in big discount stores upon post-purchase consumer behavior and provide reference materials required for big discount stores to develop customer satisfaction strategies. As a result, this study shows the following findings: First, product-related factors had positive effects on post-purchase consumer behavior. Second, service-related factors had positive effects on post-purchase consumer behavior. Third, store-related factors had positive effects on post-purchase consumer behavior. Conclusively, it is advisable that big discount stores provide a variety of personalized services for customers to create and attract their trust, motivating effective recommendation to their acquaintances.
본 연구는 대형 할인점의 선택 속성이 소비자 구매 후 행동에 미치는 영향을 살펴봄으로써 대형 할인점들의 고객 만족 전략 수립에 필요한 기초 자료를 제공하고자 하였다. 본 연구결과 다음과 같은 사실이 밝혀졌다. 첫째, 상품 관련 요인은 구매 후 행동에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 서비스 관련 요인은 구매 후 행동에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 매장 관련 요인은 구매 후 행동에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이상과 같은 결과를 볼 때, 대형 할인점은 다양하고 개별화된 서비스를 제공함으로써 소비자로부터 신뢰를 얻고, 이용자가 주변에게 소개하는 효과를 얻을 수 있도록 해야 할 것이다.
Keywords