Relationships between Consumers' Perceived Risk, Quality, and Value and Purchase Intention - Focused on the Moderating Role of Price Levels -

외식 메뉴의 위험 지각, 품질 지각, 가치 지각 및 구매 의도간의 영향 관계 - 가격 수준의 조절 효과를 중심으로 -

  • Kim, Young-Gab (Dept. of Hospitality & Tourism Management, Hanyang Cyber University) ;
  • Hong, Jong-Sook (Dept. of Foodservice and Management, Sejong University)
  • 김영갑 (한양사이버대학교 호텔관광경영학과) ;
  • 홍종숙 (세종대학교 외식경영학과)
  • Published : 2009.12.30

Abstract

The purpose of this study is to investigate how the price levels influence the relationships between consumers' perceived quality, risk, and value and purchase intention of restaurant menu. It analyzed questionnaire data from 406 consumers who had purchase experience of boned rib restaurant menu during the last 6 month period. The results showed that perceived risk had a negative impact on perceived quality and perceived risk had a negative impact on purchase intention. In addition, perceived quality had a positive impact on perceived value. However, perceived quality didn't have an impact on purchase intention and perceived risk didn't have an impact on perceived value.

본 연구는 외식 메뉴의 가격 수준에 따라 위험 지각, 품질 지각, 가치 지각 및 구매 의도간의 영향 관계에 어떠한 차이가 있는지를 알아보고자 한다. 음식점에서 삼겹살 메뉴를 구매한 경험이 있는 소비자 406명으로부터 설문조사를 한 후, 분석을 실시하였다. 연구 결과에 따르면 위험 지각은 품질 지각과 구매 의도에 부(-)의 영향을 미쳤으며, 품질 지각은 가치 지각에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 그러나 품질 지각은 구매 의도에 영향을 미치지 않았고 위험 지각은 가치 지각에 직접적인 영향을 미치지 않았으며, 이러한 영향 관계는 가격에 따라 차이가 있었다.

Keywords