일식 레스토랑 설비와 조리기구의 미생물 오염 실태 분석

An Analysis Microbiological Contamination on the Facilities and Utilities of Japanese Restaurants

  • 김기영 (경기대학교 외식조리관리) ;
  • 박계영 (성화대학 호텔조리제빵과) ;
  • 채명희 (전북대학교병원 기능성식품임상시험센터)
  • Kim, Gi-Young (Dept. of Foodservice Management, Kyonggi University) ;
  • Park, Gye-Young (Dept. of Hotel Culinary & Bakery, College of SungHwai) ;
  • Chae, Myoung-Hee (Clinical Trial Center for Foods, Chonbuk National University Hospital)
  • 발행 : 2009.12.30

초록

광주 지역 하절기 동안 일식 레스토랑 10곳의 위생 평가를 위해 미생물 검사를 실시하였다. 일식 레스토랑의 설비 및 조리기구 표면에서 swab sampling 방법으로 스폰지로 200개의 도말 표본을 채취하였다. 총 균수, 대장균군, 대장균, 포도상구균, 살모네라균, 리스테리아균을 측정하였다. 그 결과, 대부분의 도말 표본이 미생물과 대장균군으로 오염된 것으로 입증되었다. 오염 정도는 샘플 채취 장소에 따라 달랐다. 심하게 오염된 곳은 바닥, 트렌치, 생선 취급 코너였고, 이러한 표본의 총 균수는 $10^4$ CFU/100 $cm^2$이 넘었다. 바닥, 트렌치, 나무 도마의 대장균군은 $10^3$ CFU/100 $cm^2$이 넘었다. 게다가 대장균군은 행주, 식기, 그리고 생선 및 채소 코너에서도 검출되었다. 대장균은 몇몇 식당의 바닥과 트렌치에서 검출되었다. 포도상구균은 몇몇 식당의 도마, 행주, 바닥, 트렌치에서 발견되었다. 살모넬라균과 리스테리아균은 모든 표본에서 검출되지 않았다. 이러한 결과는 일식 레스토랑에서 위생관리와 소독이 필요함을 보여준다.

The microbiological examinations was conducted for the hygienic evaluation on ten Japanese restaurants during summer season in Gwangju, Korea. Total two hundreds swabbed samples using sponge were collected from the surface of facilities and utensils at restaurants. The number of total microorganism, coliform, E. coli, Staphylococcus, Salmonella, and Listeria were measured. The results demonstrated that most swabbed samples were contaminated with microorganisms and coliforms. The degree of contamination depended on the sample sites. The severely contaminated sites were floor, trench, and working table for the fish and total counts of those samples were over $10^4$ CFU/100 $cm^2$. The coliforms were detected on the floor, trench, and wood cutting board over $10^3$ CFU/100 $cm^2$. Moreover, coliforms was detected on the towel, dish, and working place for fish and vegetables. The E. coli was detected on the floor and trench of several restaurants. The Staphylococcus spp. was detected on the cutting board, towel, floor and trench of several restaurants. The Salmonella spp. and Listeria spp. were not detected all over the samples. From those results showed that sanitation management and disinfection were required on the Japanese restaurants.

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