Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 15 Issue 4
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- Pages.1-8
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- 2009
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
Assessment of the Level of Microbial Contamination in Jinmichae
시판 진미채의 미생물학적 오염도 평가
- Om, Ae-Son (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
- Kim, Ji-Hee (Dept. of Quality Assurance, Suheung Capsule Co., Ltd) ;
- Moon, Ji-Hea (Dept. of Quality Assurance, Suheung Capsule Co., Ltd) ;
- Jang, Mi-Kyung (Dept. of Quality Assurance, Suheung Capsule Co., Ltd) ;
- Lee, Hyun-Ju (Division of Food Safety Management, Korea Food and Drug Administration)
- Published : 2009.12.30
Abstract
The aim of this study is to investigate the microbial contamination assessment of raw Jinmichae to cook and to establish its control. Three kinds of Korean Jinmichae products(K1, K2, K3) and three kinds of imported Jinmichae products(Chile: F1, Peru: F2, Mexico: F3) were collected from markets and department stores in Seoul and Gyeonggi-do. The results were as follows; Aerobic mesophilic bacteria in raw Jinmichae(F2) was detected
본 연구에서는 진미채의 미생물학적 오염도 검사 및 조리 전처리에 따른 미생물 저감화의 효과를 모색하고, 최종 조리식품의 안전성을 확보하고자 하였다. 대상 시료는 서울 및 경기도 지역의 마트에서 국산 3종과 수입산 3종으로 분류하여 구입하였다. 진미채 원재료에서 실험재료 6종 중 1종이 총호기성균, 대장균군 및 대장균이 기준치를 초과하여 위생상 문제가 발견되었다. 총호기성균은 실험재료 중 F2군(
Keywords
- Jinmichae;
- dried salted marine products;
- microbial contamination;
- blanching;
- roasting;
- Staphylococcus aureus