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Discrimination of Hanwoo from Holstein and Mixed Beef by DHPLC

변성 고성능 액체 크로마토그래피를 이용한 한우, 젖소 그리고 혼입육의 구분

  • Ahn, Young-Chang (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Cho, Min-Ho (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Seo, Jae-Won (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Yoon, Il-Kyu (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Jung, Duck-Hyun (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Lee, Eun-Young (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Nam, Youn-Hyoung (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Park, Su-Min (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University) ;
  • Jang, Won-Cheoul (Department of Chemistry, School of Advanced Science and Basic Science Research Institute, Institute of Tissue and Regeneration Engneering, Dankook University)
  • 안영창 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 조민호 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 서재원 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 윤일규 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 정덕현 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 이은영 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 남윤형 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 박수민 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소) ;
  • 장원철 (단국대학교 첨단과학대학 화학과 및 기초과학연구소/조직재생연구소)
  • Published : 2009.12.20

Abstract

In the meat industry, correct breed information in food labeling is required to assure meat quality. Genetic markers provide corroborating evidence to identify breed. We described the development of DNA markers to discriminate between Korean beef cattle (Hanwoo), Holstein, and mixed cow beefs. As most breeds are standardized for coat colour, the melanocortin 1 receptor (MC1R) gene, involved in the regulation of eu/pheomelanins synthesis, has been suggested as marker for breed traceability of products of animal origin. We also designed sex-determining region Y (SRY) gene specific primers for Y chromosome detection. In this study, fragments of MC1R gene and SRY gene were amplified by multiplex-PCR and subjected to digestion by MspA1I restriction endonuclease. Reaction products were analysised by denaturing high performance liquid chromatography (DHPLC). As a result, we identified 6 DHPLC peak types from MC1R gene and SRY gene analysis. DHPLC method showed more sensitive than RFLP method for DNA fragments analysis. Therefore, DHPLC method can apply to identify for Hanwoo, Holstein and mixed beef.

정육 사업에서 고기의 원산지와 종을 표기 하는 것은 육질의 판단에 영향을 미친다. 유전자 마커는 종을 판별하기 위한 증거로 사용되므로, 우리는 한우와 젖소 그리고 혼입육을 판단 할 수 있는 유전자 마커의 개발 계획을 수립하였다. 소의 모든 종은 모색 유전자에 의하여 그 종이 결정 되며 모색 유전자의 조절에 의하여 유멜라닌 또는 페오멜라닌이 합성되고, 이로 인하여 모색에 차이가 생기는 점을 이용하여, 종을 판별하는 유전자 마커로 사용된다. 암소와 수소를 판별하기 위하여 Y 염색체 상에 존재하는 성 결정 부위 유전자에 대응하는 프라이머를 제작하였다. 본 연구에서는 모색 유전자와 성 결정 유전자를 다중 중합효소연쇄반응(multiplex-PCR)을 이용하여 증폭하였고, 증폭 산물을 제한 효소 MspA1I로 소화 시켰다. 이 반응물을 변성 고성능 액체 크로마토그래피(denaturing high performance liquid chromatography, DHPLC)를 이용하여 분석하였다. 분석 결과 6가지의 크로마토그램을 확인 할 수 있었고, DHPLC 분석 방법은 한우, 젖소 그리고 혼입육을 쉽게 구별해 낼 수 있었다.

Keywords

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