Manufacture and Quality Characteristics of Wild Grape Wine

머루 발효주의 제조 및 품질 특성

  • Cho, Chang-Ho (Division of Science and Technology, Pai-Chai University) ;
  • Song, Jung-Hwa (Department of Life Science and Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Lee, Eun-Na (Department of Life Science and Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Lee, Jong-Soo (Department of Life Science and Genetic Engineering, Pai-Chai University)
  • 조창호 (배재대학교 과학기술학부) ;
  • 송정화 (배재대학교 생명유전공학과) ;
  • 이은나 (배재대학교 생명유전공학과) ;
  • 이종수 (배재대학교 생명유전공학과)
  • Published : 2008.12.30

Abstract

To develop a new functional wine, manufacture and quality characteristics of wild grape wine were investigated. Ethanol contents of wild grape wine was 11.0%, and total acidity and volatile acid content were 0.63% and 0.0402%, respectively. Antioxidant activity of the wild grape wine which is related in anti-aging functionality, was 41.6%. From this results, we concluded that the wild grape wine is a high valuable wine.

새로운 기능성 과실주 개발의 일환으로 영동 지역에서 재배되고 있는 야생 머루를 이용하 머루 발효주를 제조하여 이들의 품질특성과 생리기능성을 조사하였다. 머루 발효주의 에탄올 함량은 11.0% 이었고 총산함량과 휘발산 함량은 각각 0.63%와 0.0402%이었다. 또한 총 기호도는 신맛이 살아있고 단맛이 적어 우수하였고 노화억제에 관련된 항산화 활성이 41.6% 로 우수하였다. 따라서 본 연구의 머루 발효주는 품질이 우수한 과실주로 사료된다.

Keywords