겉보리 단간 내도복 다수성 일시 출수형 "건강보리"

A New High Quality and Yielding Barley Variety "Geungangbori" with Lodging Resistance

  • 현종내 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 권순종 (국립농업과학원) ;
  • 박동수 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 고종민 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 한상익 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 임시규 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 서세정 (국립식량과학원 바이오에너지작물센터)
  • 투고 : 2008.12.17
  • 발행 : 20081200

초록

"건강보리"는 내도복, 양질 다수성 품종육성을 목표로 1992년 단간 내도복성인 밀양55호를 모본으로 하고 단간이며 양질인 수원 260호를 부본으로 인공 교배하여 잡종3세대까지 집단육종법으로 양성하였고 잡종 제 4세대부터는 계통육성법에 의해 우량계통을 선발 고정해 오던 중 내재해성 및 재배적 특성이 우수한 YMB3855-3B-14-1-1-1 계통을 선발하였다. '98~'99까지 2년간 생산력 검정시험을 실시하였던 바 내도복성이고 양질 다수성이 인정되어 "밀양110호"의 계통명으로 '00~'02년까지 3년간 전국 5개 지역에서 지역적응시험을 실시한 결과 조숙, 내재해성, 양질 다수성이 인정되어 2002년 12월에 국가품종목록에 신품종으로 등록하고 농가에 보급하게 되었다. 1. 건강보리는 올보리에 비해 출수기는 늦었으나 성숙기는 비슷하였으며 간장이 66 cm로 올보리에 보다 17 cm 짧으며 수장이 길고 수당립수는 많으며 m2당 수수는 적었다. 천립중은 34.1 g으로 올보리와 비슷하며 용적중은 다소 가벼웠다. 2. 건강보리는 단간으로 도복에 강할 뿐 아니라, 호위축병에도 강하며 내한성과 흰가루병 저항성은 올보리와 비슷하였다. 3. 건강보리는 올보리보다 회분함량이 약간 많고 정맥율과 조단백 함량은 올보리보다 낮았으며, 취반특성은 올보리와 비슷하였다. 4. 건강보리는 재배적응지역인 답리작 3개소에서는 ha당 4.22톤으로 올보리 보다 7% 증수 하였다.

A new covered barley variety, "Geungangbori" was developed from the cross between Milyang 55 which have lodging tolerance and easy brittleness and Suweon 260 with good quality by barley breeding team in the Yeongnam Agricultural Research Institute (YARI) in 2002. A promising line, YMB3855-3B-14-1-1-1, was selected in 1999. It was designated as the name of Milyang 110. It was prominent and had good result from regional adaptation yield trials (RAT) for three years from 2000 to 2002 and released as the name of "Geungangbori". Geungangbori is resistant to barley yellow mosaic virus and moderately resistant to powdery mildow. The average maturing date was same with Olbori on paddy field in regional adaptation yield trials for 2000-2002. Its culm length is 17 cm shorter than that of Olbori and the spike length is 4.4cm, it's longer than olbori. The 1,000 grain weight of Geungangbori was 34 g, same as Olbori, but the number of spikes per $m^2$ and test weight ware lower than those of Olbori. The yield potential of Geungangbori was 4.22 MT/ha on paddy in regional adaptation yield trials for 2000-2002. which was 7% higher than that of Olbori. The cooking quality of Geungangbori were similar to Olbori such as water absorption rate and expansion rate. But the crude protein content is lower than Olbori. This variety is suitable for double cropping system with rice in the southern part of the Korean Peninsula.

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참고문헌

  1. 영남농업시험장. 1998. 시험연구보고서 : pp. 60-89
  2. 영남농업시험장. 1999. 시험연구보고서 : pp. 381-402
  3. 농촌진흥청. 2000. 동계작물 신품종개발 공동연구 보고서 pp. 4-43
  4. 농촌진흥청. 2001. 동계작물 신품종개발 공동연구 보고서 pp. 33-51
  5. 농촌진흥청. 2002. 동계작물 신품종개발 공동연구 보고서 pp. 33-48