Abstract
"Dami" is a new japonica rice variety developed and registered by the rice breeding team of Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA in 2006. This variety was derived from a cross between Iksan438 with lodging tolerance and high yield potential, and Iksan426 This variety has about 122 days of growth duration from transplanting to harvesting in Honam and Youngnam plain of Korea. It is about 83 cm in culm length and tolerance to lodging. In reaction to biotic stresses, it shows moderately resistance to blast, and resistance to bacterial blight pathogen races from $K_1$ to $K_3$, but susceptible to other major diseases and insect pests. The milled rice of "Dami" has high Quality, midium short grain. The milled rice yield of this variety is about 5.92 MT/ha in local adaptability test for three years. "Dami" would be adaptable to Middle plain, Honam plain and Youngnam plain area of Korea.
"다미" 품종은 작물과학원 호남농업연구소에서 2006년도에 육성한 중만생 고품질 내병성 품종으로 주요특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. 출수기는 보통기 보비재배에서 8월 15일로 남평벼와 같은 중만생종이다. 2. 쌀은 심백이 약간 있으나 단백질 함량이 낮고 밥맛이 매우 좋은 편이다. 3. 도열병, 흰잎마름병 레이스$K_{1-3}$에는 저항성 반응을 보였으나 줄무늬잎마름병 멸구 및 매미충류에는 약한 반응을 보였다. 4. 유묘내냉성은 남평벼와 비슷하나 임실율은 약간 낮다. 5. 쌀수량은 보통기 보비재배에서 5.92 MT/ha로 남평벼보다 9% 증수되었으나 이모작재배에서는 4.91 MT/ha로 남평보다 9% 적었고, 만식재배에서는 5.48 MT/ha로 남평벼 보다 5% 증수되었다. 6. 다미는 충남이남 평야지 1모작 답에 알맞은 품종이다.