Abstract
The effect of packaging methods on the quality characteristics of leaf lettuces was studied during storage at low temperature. Using five commercial packaging types: non-perforated PP (polypropylene) film bags, PP film roll, perforated PP film bags, PET (polyethyleneterephthalate) trays, and micro-perforated LDPE film bags, changes in color, respiration rate, and weight loss of leaf lettuces were investigated. Packaging in non-perforated PP film bags minimized color change and weight loss during storage. The leaf lettuces packaged in non-perforated PP film bags, among the five packaging choices, showed good external appearance and offered the greatest sale potential in the domestic market. However, there were no clear differences in the respiration rates of lettuces packed in various ways. The PET tray afforded very good protection of leaf lettuces from physical damage. The results indicate that the marketability of lettuces may be directly affected by the packaging modes employed, and that the optimal packaging may be non-perforated PP film bags; these keep lettuces fresh during low-temperature storage.
유통현장에서 다양한 포장 형태로 이용되는 상추의 포장방법별 선도 유지 효과를 구명하고자 하였다. 현장에서 이용되는 상추의 소포장 형태를 포장재 종류 및 천공 여부, 포장 방법 등에 따라 봉지 형태의 PP 필름 무공 밀봉 포장, PP 필름 롤 타입 포장, PP필름 유공 포장, PET 상자형 용기 포장, LDPE 필름 봉지 형태 포장과 같이 5가지로 분류하였다. 포장 형태에 따라 상추를 저온에 저장하면서 중량 변화, 호흡량, 외관의 품위, 색상 변화 등을 측정하였다. 포장 형태에 따른 중량 감소는 봉지 형태의 PP 필름 무공 포장과 같은 밀폐 정도가 큰 무공필름 밀봉 형태에서가 가장 적었으며 저장 중의 엽색, 외관 및 중량의 변화폭도 가장 작아 상품성이 가장 오래 유지되었다. 반면, 롤 형태의 포장과 같이 개방 정도가 큰 포장 형태나 무포장으로 저장한 상추가 중량감소 정도, 색상 변화 및 선도 변화폭이 커 상품성이 크게 떨어졌다. 본 실험의 결과, 개방 정도가 가장 작은 밀봉 포장으로 저장하는 것이 상추 저장 중의 상품성 유지에 가장 효과적이었으며, 포장 형태의 개방 정도가 커짐에 따라 상품성의 저하가 크게 나타났다.