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A Study on the Effect of Bridge's Characteristics on Tracking Phenomena

브리지 특성이 트래킹에 미치는 영향에 관한 연구

  • Published : 2008.08.31

Abstract

This paper describes the influence of the bridge formed between electrodes by electrolyte for tracking process. Electrolytes is made by IEC(International Electrotechnical Commission) 60589, NaCl added to deionized water as each 1, 3, 5[wt%]. The used test equipment is made according to KS(Korean Industrial Standard) C IEC 00112. It is investigated voltage, current, value of resistance and thermal image when bridge formed between electrodes on tracking process. As a result, as conductivity of electrolyte gets bigger as Joule's heat on bridge also gets bigger. But It is not over electrolyte's boiling point due to evaporation heat of electrolyte. However as conductivity of electrolyte gets bigger as the necessary time of dry band gets shorter. So dry band is existed more long time between ahead of droplet to next droplet and discharge chance at dry band gets much. Therefore tracking process gets faster.

본 논문은 전해액에 의해 양전극 사이에 형성되는 브리지가 트래킹에 미치는 영향을 기술하고 있다. IEC(International Electrotechnical Commission) 60589의 방법으로 만들어진 1, 3, 5[wt%] NaCl 용액을 이용하여 KS C IEC 60112의 전극에서 트래킹 실험을 하였다. 트래킹 진전과정 중에서 브리지가 형성되었을 때의 전압, 전류, 저항 및 열화상을 측정하여 분석하였다. 그 결과 전해액의 전도율이 커짐에 따라 브리지에서 발생되는 줄열도 커졌다. 하지만 전해액의 기화열로 인해 전해액의 끓는점을 넘지는 못했다. 다만, 전해액의 전도율이 커짐에 따라 건조대 형성에 소요되는 시간이 짧아졌다. 따라서 다음 적하까지 보다 긴 시간동안 건조대를 유지함으로써, 방전 기회가 증가하기 때문에 트래킹 진전이 빨라짐을 알 수 있었다.

Keywords

References

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