A Study on the Factors of Career Decision-making and the Moderating Effects of Personality Types

경력결정요인과 성격유형의 조절효과에 관한 연구 - 문헌정보학과 학생들을 중심으로 -

  • 최병우 (건국대학교 사회과학대학 경영학과) ;
  • 최정희 (건국대학교 인문과학대학 문헌정보학과) ;
  • 김형기 (인하대학교 정석물류통상연구원)
  • Published : 2008.09.30

Abstract

This study attempts to analyse factors that influence the level of career decision for prospective librarians. To this end, an empirical study was conducted on the students from the department of Library & Information Science at universities located in Seoul, Gyeong Gi and Chung Cheong Areas. Exogenous variables included curriculum, career-related departmental activities, and librarian-related institutional factors. The result of analysis using the Structural Equation Model reveals that career-related departmental activities are preceding factors which affect the level of career decision and that personality types function as a modulator. This suggests that, in order to raise the career decision level, prospective librarians need to participate in career-related departmental activities, which make it easier to share information regarding career and thus enhance the level of career. Such career-related departmental activities include participating in job-oriented circles and career-consulting programs, communicating with seniors, and operating and joining career programs. Further organizational and institutional development is required : better curriculum, improved practical ability and qualifications as librarians. This study also discusses its limits and areas for future research.

본 연구는 예비사서들의 경력결정수준에 미치는 영향력을 분석하기 위해서 수도권 및 충청권 소재 문헌정보학과 재학생을 대상으로 실증연구를 하였다. 외생변수로는 교과과정, 경력관련 학과 활동, 그리고 사서 제도적 요소로 설정하여 조사하였다. 구조방정식모형을 이용하여 분석한 결과, 경력관련 학과활동이 경력결정수준에 영향을 미치는 선행요인으로 분석되었으며, 이 과정에서 성격의 유형이 조절적 역할을 하였다. 이는 예비사서로서의 경력 결정수준을 높이기 위해서는 경력관련 학과 활동 등 예를 들어, 취업동아리, 경력상담 프로그램, 선배와의 교류, 경력프로그램의 실시와 참여 등이 경력관련 정보의 공유를 쉽게하여 경력결정수준을 높인다고 할 수 있다. 이와 아울러 교과과정, 현장 사서가 갖추어야 할 실무능력, 사서자격제도 개선 등의 학교 조직적 사서 제도적 차원의 개선도 이루어져야 할 것이다. 끝으로, 이와 같은 결과를 토대로 연구 한계점 및 추후 연구방향에 대하여 논의하였다.

Keywords

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