Journal of Practical Agriculture & Fisheries Research (현장농수산연구지)
- Volume 10 Issue 1
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- Pages.67-75
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- 2008
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- 2234-1129(pISSN)
DOI QR Code
Components and Pharmaceutical Effect of Beverage Extracted from Sugar-treated Tartary buckwheat
타타리메밀 당절임 추출음료의 성분 및 약리효능
- Park, J.J. (Korea National Agricultural College) ;
- Chang, K.J. (Korea National Agricultural College) ;
- Seo, G.S. (Korea National Agricultural College) ;
- Lee, H.S. (Korea National Agricultural College) ;
- Lee, G.S. (Korea National Agricultural College) ;
- Park, C.H. (Dept. of Biological Systems Engineering, CALS, Kangwon National University) ;
- Lee, M.H. (Dept. of Veterinary Medicine, Kyung Pook National University)
- 박정자 (한국농업대학) ;
- 장광진 (한국농업대학) ;
- 서건식 (한국농업대학) ;
- 이희선 (한국농업대학) ;
- 이건순 (한국농업대학) ;
- 박철호 (강원대학교 농생대 생물산업공학전공) ;
- 이만휘 (경북대학교 수의학과)
- Published : 2008.03.30
Abstract
Tartary buckwheat is one of specialized plants in Pyeongchang county, Korea and contains rutin much more than common buckwheat. Rutin is a kind of flavonoid (polyphenol compound) that has effects on blood vascular disease, strengthen capillary, and anti-inflammatory effect. This study was conducted to determine the possibility of development of beverage extracted from sugar-treated plants and sprouts of tartary buckwheat. By using two types of undiluted solution extracted from plant and sprouts of tartary buckwheat, we analyzed their nutrition components and did experiment on mice to find out pharmaceutical effects. In an experiment on mice, we administered various concentration of buckwheat to induced diabetic mellitus mice for 1 weeks. As a result, the buckwheat effected finely on lowering blood sugar and decreased LDL-cholesterol and total lipid level but increased HDL-cholesterol level.
본 연구에서는 평창의 주요 농산물인 메밀의 새로운 수요를 창출하고 부가가치를 높이고자 음료 개발을 시도하였으며, 영양성분 조사 및 동물실험을 통한 약리적 효능을 검정하였다. 영양성분분석에서는 일반적인 성분검사로서 특별한 점이 발견되지는 않았으나 동물실험에서 밝혀진 효능검사는 타타리메밀로 만든 당절임 추출음료가 짧은 기간의 실험임에도 불구하고 혈중 LDL 콜레스테롤의 수치를 낮추고, HDL 콜레스테롤의 수치를 올려주어 혈중 total lipid를 낮추는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 타타리메밀을 이용한 음료는 혈중 지질의 개선을 통해 순환기 질환에 효과를 줄 수 있다는 가능성을 제시하였다. 하지만 제품화하여 메밀의 새로운 수요창출 및 부가가치를 높이기 위해서는 장기적인 동물실험 및 제품이 갖추어야 할 조건에 대한 관능검사를 다양한 연구가 다음 단계에서 이루어져야 한다. 본 논문에서는 타타리메밀 전초와 싹을 이용한 당절임 추출음료의 개발 가능성과 영양성분 및 기능적 효과를 밝혔다는 것에 의의가 있다. 이것은 다양한 용도의 접근 가능성을 제시하는 동시에 메밀의 다양한 수요방법을 창출할 수 있기에 농가의 부가가치를 향상시킬 수 있는 방법이 될 것이라 생각된다. 또한 타타리메밀을 이용한 당절임 추출음료가 새로운 건강식품이 될 수 있음을 전망하였다.