선학초 추출물의 항산화 및 항암활성

The Antioxidative and Antitumor Activity of Extracts of Agrimonia pilosa

  • 민경진 (계명대학교 자연과학대학 공중보건학과) ;
  • 송진욱 (계명대학교 전통미생물 자원개발 및 산업화연구센터) ;
  • 차춘근 (계명대학교 전통미생물 자원개발 및 산업화연구센터)
  • Min, Kyung-Jin (Department of Public Health, College of Natural Science, Keimyung University) ;
  • Song, Jin-Wook (The Center for Traditional Microorganism Resources, Keimyung University) ;
  • Cha, Chun-Geun (The Center for Traditional Microorganism Resources, Keimyung University)
  • 발행 : 2008.06.30

초록

선학초 메탄올 추출물을 유기용매를 이용하여 분획하고 각각의 분획별 항산화 및 항암 활성을 조사하였다. 항산화 활성으로 총페놀, 전자공여능, 아질산염 소거능을, 효소 저해 활성으로 XOase 저해 활성을 조사하였으며, 암세포인 HT-29, SNU-1, HeLa 세포에 대한 성장 저해 활성을 조사하여 기능성 식품으로의 개발 가능성을 알아보고자 하였다. 총 페놀 함량은 EtOAC와 BuOH 분획에서 39.89%, 39.56%로 가장 높았고, 전자공여능 또한 EtOAC 분획에서 92.90% ($500\;{\mu}g/ml$), 94.47% ($1000\;{\mu}g/ml$), BuOH 분획에서 93.77% ($500\;{\mu}g/ml$), 92.90% ($1000\;{\mu}g/ml$)로 90% 이상이었다. 아질산염 소거능도 $1000\;{\mu}g/ml$의 농도에서 50% 이상이었으며, XOase 저해활성은 93.06% (EtOAC) 와 91.73% (BuOH)로 높은 활성을 보였다. 암세포 성장 저해활성을 측정한 결과 hexane 분획에서 가장 높았고 HT-29에 대해 11.63%-90.07%, SNU-1에 대해 16.84%-95.11%, HeLa에 대해 4.44%-96.40%였다. 이상의 결과에서 선학초의 EtOAc, BuOH 분획물은 항산화 활성이 있는 기능성 식품으로의 개발이 가능할 것으로 생각되며, hexane, chloroform 분획은 위암, 대장암과 자궁경부암 치료보조제로서의 개발을 위한 추가적인 연구가 필요하다고 생각된다.

This study was carried out to investigate the anti oxidative and antitumor activities of medicinal plants for the purpose of developing a functional food. The methanol extracts of Agrimonia pilosa was fractionated with five solvents and examined anti oxidative activities and enzyme inhibitory activities in addition to growth inhibitory activity of human cancer cell. The contents of total phenol compounds in EtOAc and BuOH fraction were 39.89% and 39.56%, respectively. Strong electron donating abilities(>90%) were shown in these fractions and its abilities were 92.90% ($500\;{\mu}g/ml$), 94.47% ($1000\;{\mu}g/ml$) in EtOAc fraction and 93.77% ($500\;{\mu}g/ml$), 92.90% ($1000\;{\mu}g/ml$) in BuOH fraction, respectively. These fractions exhibited more than 50% nitrite scavenging ability and potent inhibition activities to XOase activity (93.06%, 91.73%) at concentration of $1000\;{\mu}g/ml$. In antitumor activity test, hexane fraction showed the strongest growth inhibition activity against HT-29, SNU-1 and HeLa cells. Inhibition levels were 51.50, 90.09% in HT-29, 88.19, 95.11 % in SNU-1 and 42.66, 96.40% in HeLa at the concentration of 50, $100\;{\mu}g/ml$, respectively.

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