The Survey on Food Additives in Frequently Consumed Food

다소비 식품의 식품첨가물 사용 실태조사

  • Seo, Kye-Won (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Yang, Yong-Shik (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Cho, Bae-Sick (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Gang, Gyung-Lee (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Kim, Jong-Pil (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Kim, Eun-Sun (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research) ;
  • Park, Jong-Tae (Gwangju Metropolitan Institute of Public Health and Environment Research)
  • 서계원 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 양용식 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 조배식 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 강경리 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 김종필 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 김은선 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 박종태 (광주광역시 보건환경연구원)
  • Published : 2008.06.30

Abstract

We conducted this analysis to make consumers have useful information about consumed foods on the market by investigating the additives contained in food. Korean food additive code (2007) allowed 634 kinds of food additives to be used in domestic products. The food additives consisted of 426 kinds of synthetic additives, 201 kinds of natural additives and 7 kinds of mixture additives. We purchased total 117 kinds of samples; 94 items including sorts of nuts, vegetables and dried fishery products from local markets and discount marts, and 23 kinds of traditional liquors from March to November, 2007, and we researched for various food additives like artificial sweetener, tar pigments and sulfur dioxide. We detected 11.5 to 4,452.3 mg/kg of sulfur dioxide in 18 out of 94 samples except liquors, finding out some artificial sweetener of sodium saccharin in 2 out of 23 liquors, however, no tar pigments were detected from all of the samples. We found out that 2 cases of shredded jujube from china (2476.6 and 4,452.3 mg/kg) proved to exceed regulatory guidance (2000 mg/kg) in sulfur dioxide. Also, we found out that one dried cherry tomato from china contained 88.9 mg/kg and one domestic dried pumpkin 1653.7 mg/kg of sulfur dioxide which should not be detected in vegetables. In traditional liquors, 2 items out of all samples contained 0.4 and 11.1 mg/kg of sodium saccharin which is strictly prohibited to use in liquors.

2007년 3월부터 11월까지 광주지역에 소재하는 재래시장과 할인마트에서 구입한 건과류 채소류와 건포류 등 94건, 전통 막걸리 판매점 등에서 구입한 탁류 23건, 모두 117건을 구입하여 식품첨가물인 이산화황, 타르색소와 인공감미료를 조사하였다. 건과류 채소류와 건포류 등 94건에서 이산화황을 조사한 결과 17건에서 $11.5{\sim}4,452.3\;mg/kg$이 검출되었으며, 식품공전의 기준을 적용한 결과 건조과실류인 대추채 2건이 각각 2,476.6 mg/kg, 4,452.3 mg/kg이 검출되어 부적합하였고, 중국산 건방울 토마토에서 88.9 mg/kg, 국내산 건호박에서 1,653.7 mg/kg이 검출되어 부적합 판정되었다. 또한, 주류 23건을 구입하여 인공감미료와 타르색소를 검사한 결과, 탁주에서 사용할 수 없는 인공감미료인 삭카진나트륨이 2건에서 0.4 mg/kg, 11.1 mg/kg이 검출되었으며, 합성 착색료로 주류에서 많이 사용할 가능성이 있는 황색5호 등 타르색소는 검출되지 않았다.

Keywords

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