식품 가공 공정에서의 오존수 관리 동향, 사용 실태 및 활용 방안

Application, Utilization and Management of Ozone Water in Food Manufacturing

  • 발행 : 2008.06.30

초록

오존은 불소 다음으로 강력한 산화력을 가지고 있으며 넓은 범위의 살균 스펙트럼을 가진 성분이다. 식품산업을 포함한 다양한 분야에서 오존이 가진 장점을 이용하기 위한 연구가 진행되었고 지금도 효율적인 이용을 위한 많은 연구들이 이루어지고 있다. 오존은 미국, 호주 및 일본 등에서는 이미 식품첨가물로 허가되어 사용되고, 국내에서도 2007년 11월에 오존수를 식품첨가물로 허가하면서 국내 식품산업계에서 오존수 이용에 대한 관심이 증가되고 있다. 오존을 이용한 살균방법은 다른 방법들과 비교해보면 초기 설비비에 비해 유지관리비가 저렴하고, 사용 후 부산물이 거의 없다는 장점을 가지고 있으며, 최근의 식품안전 요구증대와 맞물려 그 수요가 증가될 전망이다. 국내에서 오존수는 과일, 채소, 식육 등 식품의 원재료 처리하는 살균용제로서 주로 사용되고 있으나 실태조사의 결과에 따르면 이용사례는 극히 제한적이었다. 그러나 오존수 생성 기계장치의 국내 시장이 급속도로 확대되면서, 단체급식을 중심으로 점차 사용이 증가되고 있는 추세이다. 오존수는 오존을 좀 더 편리하게 이용할 수 있도록 물에 용존 시킨 상태를 말한다. 따라서 오존수는 오존의 용존량과 용존된 오존의 지속시간 등에 대하여 철저히 관리되어야 하며, 안전한 사용을 위해서는 배오존 농도 관리도 필요하다. 상기 관리항목들은 대부분이 기계장치의 자체성능과 직결되는 것이기 때문에 오존수 제조장치의 성능기준을 새롭게 정립할 필요가 있다.

The ozone has the oxidizing power which is powerful the fluorine and the antimicrobial spectrum of wide scope. Researches were carried out to use the merits that ozone has in various fields including the food industry, and many studies are also conducted nowadays for more efficient use of ozone. The ozone was permitted legally as a food additive and was practically used in the United States, Australia, Japanese etc. In November 2007, ozone water was permitted as a food additive in Korea and the interest in the use of ozone water has been on the rise in the Korea's food industry. As a olisinfectant method, ozone has many advantages. The maintenance and management expenses of ozone are lower than the installation cost at early stages and no by-products are generated after use it compared to others. Recently the demand of ozone as a olisinfectant method is increasing drastically. Although ozone water is popularly used to sterilize raw foods like fruits, vegetables and meats, the cases are still limited and were verified by the survey results. However, the use of ozone water is gradually being increased and is focused on food services. Ozone water refers to a state where ozone is dissolved into water to more conveniently use ozone. Accordingly, ozone water should be managed in regards with the amount and time of water-dissolved ozone, and the control of discharged ozone concentration is required for safe use of ozone water. The items to control mentioned above are directly related to the performance of the devices, and therefore, it is required to newly establish the performance criteria of ozone water manufacturing devices.

키워드

참고문헌

  1. Latimer, W. M.: The oxidation states of the elements and their potentials in aqueous solutions, 2nd ed. Englewood Cliffs, NJ, Prentice-Hall (1952)
  2. Rice, R. G.: Application of ozone in water and wastewater treatment. In: Rice RG, ed. Analytical aspects of ozone: treatment of water and wastewater. Chelsea, MI, Lewis Publishers 7-26 (1986)
  3. Norman, G. M. and Robert, B. G.: Principle Of Food Sanitation Chapter 10 Sanitizers. Springer, 182 (2006)
  4. Barth, M. M., Zhou, C., Mercier, M., and Payne, F. A.: Ozone storage effects on anthocyanin content and fungal growth in blackberries. J. Food Sci. 60, 1286-7 (1995) https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1995.tb04575.x
  5. Bazarova, V. I.: Use of ozone in storage of apples, Food Sci. Technol. Abstr. 14, J1653 (1982)
  6. Dwankanath, C. T., Rayner, E. T., Mann, G. E., and Dollar, F. G.: Reduction of aflatoxin levels in cottonseed and peanut meals by ozonation. J. Am. Oil Chem. Soc. 45, 93-95 (1968) https://doi.org/10.1007/BF02890715
  7. Gammon, R. and Kerelak, K.: Gaseous sterilization of foods. Am. Inst. Chem. Engrsymp. Ser. 69, 91 (1973)
  8. Staehelin, J. and Hoigne, J.: Decomposition of ozone in water, rate of initiation by hydroxide ions hydrogen peroxide. Environmental Science and Technology, 16, 676-681 (1982) https://doi.org/10.1021/es00104a009
  9. 佐藤 順 외, 미생물살균실용데이터집, SCIENCE FORUM (2005)
  10. Horvath, M., Bilitzky, L., and Huttner, J.: Ozone. Elsevier. 68-74, 304-31 (1985)
  11. Ishizaki. K., Shinriki, and N., Matsuyama, H.: Inactivation of Bacillus spores by gaseous ozone. J. Appl. Bacteriol. 60, 67-72 (1986) https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1986.tb01067.x
  12. Kaess, G. and Weidemann, J. F.: Ozone treatment of chilled beef. J. Food Technol. 3, 325-333 (1968) https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1968.tb01473.x
  13. Rice, R. G.: Ozone In the United States of America state-ofthe-art. Ozone Sciebce Engineering 21, 99-18 (1999)
  14. Kim, J. G., Yousef, A. E., Chism, G. W.: Use ozone to inactivate microorganism on lettuce. J. Food Safety 19, 17-34 (1999) https://doi.org/10.1111/j.1745-4565.1999.tb00231.x
  15. Weavers, L. K., Wickramanayake, G. B., : Disinfection and Sterilization Using Ozone. 205-214
  16. Parish, M .E, Beuchat, L. R., Suslow, T. V., Harris, L, J., Garrett, E. H., Farber, J. N., Busta, F. F.: Methods to Reduce/ Eliminate Pathogens from Fresh and Fresh-Cut Produce, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2, 161-173(Supplement) (2003) https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2003.tb00033.x
  17. peeters, J. E., Mazas A, E., Masschelein, W. J., Villacorta Martinez de Materana I., Debacker, E.: Effect of disinfection of drinking water with ozone or chlorine dioxide on survival of Cryposporidium parvum oocysts, Appl. Environ. Microbiol. 55, 1529-1522 (1989)
  18. Sarig, P., Zahavi, T., Zutkhi, Y., Yannai, S., Lisker, N., and Ben-Arie, R.: Ozone for control of post-harvest decay of table rgapes caused Rhizopus stolonifer, Physiol Mol Plant Pathol 48, 403-15 (1996) https://doi.org/10.1006/pmpp.1996.0032
  19. SCIENCE FORUM: 식품공장세정살균메뉴얼 (2006)
  20. Sheldon, B. W. and Brown, R.: Efficacy of ozone as a disinfectant for poultry carcasses and chill water. J. Food Sci. 51, 305-309 (1986) https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1986.tb11116.x
  21. The Ohio State University (Department of Food Science and Technology): 오존과 오존의 현황 및 미래 식품산업의 적용 (2003)
  22. Use of ozone in the food industry, Clemson University (Department of Animal and Veterinary Sciences) (2002)
  23. 오존핸드북 杉光 : 오존의 기초와 응용, 光琳 (2000)
  24. Masschelein, W. J.: Ozonization manual for water and waste water treatment. New York: John Wiley & sons (1982)
  25. Langlais, B., Reckow, D. A., and Brink, D. R.: Ozone in water treatment, application and engineering. Chelsea, MI, Lewis Publishers. 106-109 (1991)
  26. 見市知昭, 林信哉, 器原哲, 佐藤三郎, 山部長兵衛: 수중기포 내 방전에 의한 오존 생성, 전기학회논문지 Al2l, 448-4521 (2001)
  27. 池部, 中西, 荒井 : 오존발생기에 있어서의 방전 생성 입자의 진전 과정, 전기학회논문지A, 109, 474-480 (1988)
  28. 고농도오존이용연구전문위원회, 오존이용에 관한 안전관리규준, 경제산업성 에너지절약기술개발프로그램 (2005)
  29. 박석준, 박지용(연세대학교 생명공학과): 식품산업에서 오존살균법의 이용, 식품과학과 산업 33, 50-57 (2000)
  30. 宗宮 功 외, 일본오존협회 오존핸드북편집위원회: 오존핸드북 (2004)
  31. Kim, Y. S., Ha, S. D., and Choi, S. H.: 살균소독제 관리방안에 관한 연구. 식품의약품안전청 (2007)