Journal of Radiation Industry (방사선산업학회지)
- Volume 2 Issue 1
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- Pages.27-34
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- 2008
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- 1976-2402(pISSN)
Identification of Irradiated Food Additives by Photostimulated Luminescence (PSL) Method
Photostimulated Luminescence (PSL) 방법에 의한 국내 유통 분말형 식품가공원료의 방사선 조사 여부 모니터링
- Yun, Hyejeong (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Hur, Jungmu (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Yang, Suhyung (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Lee, Byoung-Hun (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Kim, Dongho (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute)
- 윤혜정 (경북대학교 식품공학과) ;
- 허정무 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
- 양수형 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
- 이병헌 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
- 권중호 (경북대학교 식품공학과) ;
- 김동호 (한국원자력연구원 방사선과학연구소)
- Received : 2008.02.28
- Accepted : 2008.03.05
- Published : 2008.03.31
Abstract
Photostimulated luminescence (PSL), electron spin resonance (ESR) and thermoluminescence (TL) analyses were conducted to detect whether 258 kinds of extracted and powdered forms food additives were irradiated or not. In a view of the PSL results, 9 kinds of the extracted and powdered samples (3.2%) showed over 5,000 photon counts
곡류 및 전분류, 채소 및 과일류, 생선, 육류 및 콩류 및 향신류 등의 시료에 대한 감마선 조사에 의한 검지 특성을 물리적 검지 방법인 photostimulated luminescence (PSL), electron spin resonance (ESR) 및 thermoluminescence (TL) 분석을 통하여 검지 가능성을 확인하였다. PSL 분석 결과 곡류 및 전분류 시료군 가운데 옥수수 전분, 소맥분과 채소 과일류 시료군의 미역 등의 시료는 비 조사군(negative,