Identification of Irradiated Food Additives by Photostimulated Luminescence (PSL) Method

Photostimulated Luminescence (PSL) 방법에 의한 국내 유통 분말형 식품가공원료의 방사선 조사 여부 모니터링

  • Yun, Hyejeong (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Hur, Jungmu (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yang, Suhyung (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Byoung-Hun (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Dongho (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 윤혜정 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 허정무 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
  • 양수형 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
  • 이병헌 (한국원자력연구원 방사선과학연구소) ;
  • 권중호 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 김동호 (한국원자력연구원 방사선과학연구소)
  • Received : 2008.02.28
  • Accepted : 2008.03.05
  • Published : 2008.03.31

Abstract

Photostimulated luminescence (PSL), electron spin resonance (ESR) and thermoluminescence (TL) analyses were conducted to detect whether 258 kinds of extracted and powdered forms food additives were irradiated or not. In a view of the PSL results, 9 kinds of the extracted and powdered samples (3.2%) showed over 5,000 photon counts $(60sec)^{-1}$ and these samples were judged to be irradiation-positive. Thirty nine kinds of the samples (15.6%) yielded 700~5,000 photon counts $(60sec)^{-1}$ and these samples were grouped into irradiation-potential, while the samples showed below 700 photon counts $(60sec)^{-1}$ sec were judged to be irradiation-negative. TL glow curves for minerals separated from 5 samples were detected at $150^{\circ}C$ with high intensity. However, TL analysis did not apply to other irradiation-positive and irradiation-potential samples because the minerals for TL detection were not separated from the samples. ESR measurements for irradiation-positive and irradiation-potential samples, judged by PSL detection, showed no specific signals to irradiation. The results indicated that PSL could be applied to identify irradiation treatment of extracted and powdered food additives, while TL was optional and ESR was not suitable for detection extracted and powdered food additives.

곡류 및 전분류, 채소 및 과일류, 생선, 육류 및 콩류 및 향신류 등의 시료에 대한 감마선 조사에 의한 검지 특성을 물리적 검지 방법인 photostimulated luminescence (PSL), electron spin resonance (ESR) 및 thermoluminescence (TL) 분석을 통하여 검지 가능성을 확인하였다. PSL 분석 결과 곡류 및 전분류 시료군 가운데 옥수수 전분, 소맥분과 채소 과일류 시료군의 미역 등의 시료는 비 조사군(negative, ${\leq}700$)으로 판정되었으며, 생선, 육류 및 콩류 시료군의 흰 강낭콩 추출분말 및 향신료 시료군의 칠리 파우더를 포함한 9종의 시료는 감마선 조사군(positive, ${\geq}5000$)으로 판정되었다(전체 시료의 3.2%). 이외에 39종의 시료군에서는 방사선 조사 가능성이 있는 700~5,000 범위의 photon counts (intermediate)를 나타내었다(전체 시료의 15.6%). 이들 시료에 대한 TL 분석 결과, 칠리 파우더를 비롯한 미네랄이 분리된 5종의 시료에서는 $150{\sim}250^{\circ}C$ 전후에서 TL glow curve ($TL_1$)을 나타내어 감마선 조사 여부의 확인이 가능하였다. ESR 분석 결과 2차 검증 시료군에서 방사선 유래 특이적인 signal이 관찰되지 않아서 추출물 시료에는 ESR 분석법의 적용이 불가능한 것으로 나타났다.

Keywords