Effects of Enzyme Complex on Odor Emission from Swine Slurry and Swine Buildings

효소복합체가 양돈슬러리 및 돈사 악취발생에 미치는 영향

  • Jung, K.H. (Department of Animal Resources Technology, Regional Animal Industry Center, Jinju National University) ;
  • Han, J.C. (Department of Animal Resources Technology, Regional Animal Industry Center, Jinju National University) ;
  • Kwack, S.J. (Gyeongnam Livestock Veterinary Institute) ;
  • Jung, J.D. (Gyeongnam Livestock Veterinary Institute) ;
  • Lee, J.W. (Gyeongnam Livestock Veterinary Institute) ;
  • Kim, D.H. (Department of Animal Resources Technology, Regional Animal Industry Center, Jinju National University)
  • 정기한 (진주산업대학교 동물소재공학과.동물생명산업센터) ;
  • 한정철 (진주산업대학교 동물소재공학과.동물생명산업센터) ;
  • 곽석준 (경남축산진흥연구소) ;
  • 정재두 (경남축산진흥연구소) ;
  • 이진우 (경남축산진흥연구소) ;
  • 김두환 (진주산업대학교 동물소재공학과.동물생명산업센터)
  • Published : 2008.04.30

Abstract

This study was carried out to investigate the effect of enzyme complex on odor emission from swine slurry and the process of making swine liquid manure. Ammonia and hydrogen sulfide concentrations were significantly decreased by using the enzyme complex of liter per ton level of liquid swine slurry in the manure storage tank according to the time. Characteristics of liquid swine slurry were affected by the enzyme complex, total nitrogen and ammonia nitrogen contents were reduced compare with control. Ammonia and hydrogen sulfide concentrations in the finishing pig building and offensive odor compound on the boundary line of swine farm were significantly decreased by spraying in swine finishing building. In conclusion, the results obtained from this study suggest that using the enzyme complex of liter per ton level of liquid swine slurry for making liquid swine manure may improve the quality of swine liquid fertilizer and reduce odor emission. Also farm scale enzyme complex treatment may improve air quality in finishing pig building and deduce offensive odor compound of swine farm.

본 연구는 효소복합체 처리가 양돈분뇨의 액비화 과정의 악취제어 가능성을 조사하기 위하여 액비저장 탱크에 4주간 저장하면서 효소복합체 처리, 폭기 처리, 효소와 폭기 동시 처리 및 대조구로 나누어 비교하였다. 또한 효소복합체를 돈사에 살포하여 돈사내 공기의 질과 양돈장 부지경계선에서의 복합악취농도를 조사하였는데, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 효소복합체와 폭기 처리는 양돈분뇨의 액비화 과정의 암모니아와 황화수소 농도에 영향을 미치는 것으로 조사되었으며, 암모니아와 황화수소 농도는 4주간의 액비화 과정 동안 지속적으로 감소되었다. 효소복합체의 일정 수준 처리는 양돈분뇨 액비화 과정의 악취저감을 위한 효율적인 수단이 될 수 있을 것으로 판단된다. 효소복합체와 폭기 처리는 양돈분뇨의 액비화 과정의 총질소, 총인 및 암모니아성 질소 농도에 영향을 미치는 것으로 조사되었으며, 효소복합체 처리는 양돈분뇨 액비의 품질 유지와 악취저감을 위한 하나의 기술적 대안으로 충분한 것으로 보인다. 효소복합체 살포는 돈사내 공기의 질을 개선하고 양돈장의 부지경계선에서의 복합악취 저감에도 효과적으로 작용하는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 요약하면, 효소복합체 처리는 양돈분뇨 액비화 과정의 악취제어와 고품질 액비제조 가능성이 인정되며, 돈사 내부 및 양돈장 환경개선과 악취저감 효과가 있는 것으로 판단된다.

Keywords